34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Od alergija pati svako četvrto dete u Srbiji

Polen breze trenutno najviše muči alergične osobe, a ove nedelje se očekuju i povećane i koncentracije polena javora, graba, topole i vrbe

Sezona alergija je počela. Trenutno polen breze najviše muči građane Srbije.

U vazduhu će ove nedelje biti povećane i koncentracije polena javora, graba, topole i vrbe – prognoza je Nacionalne mreže za monitoring polena u Agenciji za zaštitu životne sredine. U Srbiji se koncentracije alergena prate na 26 mernih stanica. Ove godine merenje je započeto 6. februara, a informacije sa stanica za monitoring značajne su da bi osetljive osobe na vreme počele sa terapijom.

Prof. dr Branimir Nestorović, načelnik Odeljenja za alergologiju i pulmologiju Univerzitetske dečje klinike, navodi da svako četvrto dece u Srbiji pati od alergija. Među odraslim stanovništvom broj alergičara je i veći. Mnogi i ne potraže pomoć lekara, već se sami bore kako znaju i umeju.

– Kada se kaže alergijska kijavica svi pomisle samo na curenje iz nosa, kijanje, svrab, šištanje u plućima i otežano disanje. Zaboravlja se na velike psihičke probleme ovih pacijenata, koji su napeti, razdražljivi i imaju poremećaj koncentracije – objasnio je dr Nestorović.

Kako kaže ovaj pulmolog, veliki problem je i duga sezona alergija – od februara do novembra. Alergične osobe lekove moraju da uzimaju svakodnevno, a kada su koncentracije polena visoke lekari prepisuju i

pumpice za nos ili astmu.

Dr Nestorović ovim pacijentima savetuje da redovno prate rezultate merenje koncentracije polena na sajtu Agenciji za zaštitu životne sredine. Osobama koje trenutno nemaju tegobe, ali odranije znaju da će ih alergije namučiti, preporučuje da bez odlaganja započnu sa terapijom čim merenja pokažu povećane koncentracije polena na koje su alergični.

Tipični simptomi alergija su bistra sekrecija iz nosa, salve kijanja, čak i po 10–20 puta u toku dana, ali i karakterističan svrab sluznice nosa i ždrela, ponekad i gušobolja. Tipičan je i konjunktivitis u vidu vodenih očiju, koje traje duže, a ponekad se javi i otok očnih kapaka.

– Ne čekajte tegobe da biste započeli terapiju, jer tada je obično već prekasno. Za manje tegobe dovoljno je piti antialergijske lekove, koji se plaćaju. Samo lekar može da prepiše lekove za komplikovanija stanja, kombinovana sa astmom – kaže dr Nestorović, koji žali što u Srbiji nema takozvane imunoterapije, skupih i kvalitetnih, visoko prečišćenih imunoloških lekova za alergije. Dodaje da preparati za alergiju koje proizvodi Institut „Torlak” nisu uopšte namenjeni lečenju dece i nisu dovoljno efikasni i prečišćeni.

Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za praćenje državnog monitoringa alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine, navodi da trenutno sedam, osam alergena unakrsnim reakcijama alergičnim osobama stvara tegobe. Za sada, „krivac” je isključivo polen drveća, ali kada počne cvetanje trava, nevolje će biti i veće.

– Nema svaki polen isti alergeni potencijal, ali breza pravi najviše problema. Tegobe alergičnih osoba počinju kada se aparatima izmeri više od 30 polenovih zrna u kubnom metru vazduha. U našem kalendaru na sajtu znakom narandžaste i pogotovo crvene boje označeni su dani kada su koncentracije polena iznad graničnih vrednosti i kada alergične osobe moraju da budu dodatno oprezne – objašnjava Mirjana Mitrović.

Ona dodaje da se u ovom periodu beleži sedam, osam polenovih zrna u kubnom metru vazduha, ali sa prvim sunčanim danima breza i ostalo drveće će intenzivnije cvetati.

– Produžena zima krivac je tek za male oscilacije u kalendaru cvetanja, mada, naravno, eksplozije polena nas tek očekaju sa sunčanim i toplim danima.

Predah nastupa jedino kada kiša pada dva ili tri dana zaredom, pri čemu se ne računa rosna kiša, već samo obilnije padavine, koje će „oprati” vazduh od svih zagađenja i polena, Međutim, takvi periodi predaha su tokom proleće i leta kratki, jer se čašice i krunice svake cvetale biljke brzo suše i već za nekoliko sati vazduh se ponovo ispuni alergenima – kaže Mitrovićeva.

Krajem maja i početkom juna polen drveća će posustati, ali ga smenjuje polen trava, a zatim i polen korova, pa muke alergičara ne prestaju. Savet osoba koje muče alergije jeste da se prozori zatvaraju pred jutro, da nose tamne naočare kako bi od polena zaštitili oči, a preporučene su i kape i kačketi, jer polen ostaje u kosi, da presvlače garderobu čim uđu u zatvoreni prostor…

 

Izvor:  Zelena  ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top