34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Od „mamine maze“ do samostalnog mališana

Pedijatri savetuju mamama da od malena navikavaju decu da budu samostalna

VAŠE dete neće da se odvoji od vas, čim mu okrenete leđa počinje da plače, ako ga ostavite sa nekim, histeriše, ne može da zaspi ako ga ne mazite i ne držite za ruku sve vreme…

Ovo može da bude veoma naporno, ali majke obično pristaju na dečja pravila i povinuju im se. Rade sve što oni suzama izdejstvuju. Međutim, stručnjaci kažu da je to greška, jer takvi mališani imaju velike šanse da izrastu u večite mamine maze, kojima sve mora da bude podređeno u životu, inače će biti nesrećni.

Da se to ne bi desilo, pedijatri savetuju mamama da od malena navikavaju decu da budu samostalna. Umesto da ih sve vreme drže pored sebe, trebalo bi da ih svakog dana ostavljaju sa tatom ili bakom i dekom, kada su bebe na 15 minuta, zatim na pola sata i onda svaki put produže vreme razdvajanja. Iako će u početku sigurno plakati, jasno je da neće umreti zbog toga, a polako će početi da se navikavaju. Isto važi i za uspavljivanje. Svako drugo veče neka ih uspava tata ili neko blizak, kako bi beba naučila da nije mama jedna jedina osoba na svetu.
 

Izvor: Vecernje novosti

Nema komentara

Оставите одговор

To Top