34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Od srede i ROBOTI u ĐAČKIM KLUPAMA!

NIŠ – Osnovne škole u Srbiji, prijavljene za učešće u programu „Bitka za zanje“ u sredu će početi da dobijaju robote koji će đacima pomoći da razviju analitičke sposobnosti, najavila je danas u Nišu ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ana Brnabić.

Robote će dobiti 344 škole.

„Obezbeđeni su roboti za sve škole koje su se prijavile za učešće u programu Bitka za znanje“, kazala je ministarka.

Ona je na Elektronskom fakultetu u Nišu prisustvovala drugom krugu testiranja kandidata za prekvalifikaciju u IT sektoru.

U Nišu, Novom Sadu i Beogradu danas će biti testirano 200 kandidata. U školama i organizacijama koje već imaju iskustvo i dobre rezultate u tom poslu, prekvalifikacija će početi početkom aprila, a kursevi će trajati tri do četiri meseca, kazala je Brnabić.

„Vlada Srbije platiće odmah 70 odsto od ukupne cene prekvalifikacije, a 30 odsto će biti plaćeno samo ako se kandidati zaposle. Na taj način motivišemo škole da sarađuju s privatnim sektorom“, podvukla je ministarka.

Ona je istakla da Vlada Srbije namerava da ove godine omogući prekvalifikaciju 1.000 kandidata.

„Na taj način smanjićemo nezaposlenost, ali i tražnju za tim kadrovima. Ti mladi ljudi koji su uglavnom završili fakultete, dobiće šansu za karijeru koja ima budućnost“, rekla je Brnabić.

Anketiranje 118 firmi iz IT sektora, dodala je Brnabić, pokazala je da je IT kompanijama u Srbiji potreban 961 programer-početnik.

Elektronski fakultet dovija kulturni centar

Ministarka je za sledeću nedelju najavila tender za izgradnju Studentskog kulturnog centra pri Elektronskom fakultetu u Nišu, kao prve faze Naučno-tehnološkog parka.

„Studentski kulturni centar imaće 650 kvadratnih metara, a njegova izgradnja koštaće 40 do 50 miliona dinara. Uslediće isgradnja Laboratorijske lamele i na kraju samog Naučno-tehnološkog parka“, izjavila je Brnabić.

Dekan Elektronskog fakulteta Dragan Antić je rekao da će Studentski kulturni centar okupljati mlade, talentovane srednjoškolce i studente s juga Srbije.

Studentski kulturni centar omogućiće razvoj novih ideja, Laboratorijska lamela služiće za izradu prototipa, a Naučno – tehnološki park za sprovođenje ideja u praksi.

 

Izvor:  Kurir

Nema komentara

Оставите одговор

To Top