34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Odnos između očeva i sinova

 Šta bi trebalo da radite ukoliko želite da sa svojim sinovima izgradite odnos poverenja i ljubavi?

Odnos očeva i sinova veoma je specifičan i od toga kao se on razvija, mnogo toga zavisi. Ukoliko želite da sa svojim sinom izgradite odnos poverenja i ljubavi, morate da upoznate dete, da mu se približite i da učestvujete u njegovom životu, slušate ga sa interesovanjem. Psiholozi tvrde da nema univerzalnog recepta za tate, ali da postoje neka “pravila” koja morate da poštujete.

otac-i-sin-1428229921-56506

* Potisnete svoja očekivanja i pustite sina da se razvija samostalno. Pritisak koji mnogi očevi vrše često nije verbalan verbalan već potisnut, psihološki. Zato zaboravite svoje ambicije i podržavajte interesovanja svog sina.

To što ste vi bili perspektivan sportista u mladosti ne mora da znači da će i on, jer je možda talentovan za umetnost. Umereno ga kontrolišite i usmeravajte, ali bez prevelikih očekivanja koja će poremetiti vaš odnos.

* Provodite vreme sa sinom, ali imajte na umu da je najvažniji kvalitet tog vremena. Ne morate da budete zajedno po ceo dan, ali vreme koje imate iskoristite kako treba. Slušajte šta ima da vam kaže, radite ono što sin voli, osluškujte njegova interesovanja i želje. Igrajte se, pričajte i budite zajedno.

* Iako se od vas kao oca očekuje da budete autoritet, veoma je važno da hvalite dete i budete mu podrška. Ne osuđujte ga, ne vičite i ne trudite se da autoritet izgradite na strahu. Mnogo je važnije da dete stalno podsećate da ste na njegovoj strani i da ga volite bez obzira na sve. Kad god ste zadovoljni sinom, to mu i recite, a razlog za pohvalu je i uložen trud, a ne samo rezultat.

Dečaci po pravilu slabije pokazuju osećanja, pa se može dogoditi da nisu sigurni šta mislite o njima. Zato mu uvek kažite da ga volite i da ste srećni što je baš on vaše dete. Zagrlite ga i kad god imate priliku razmenite nežnosti. Topao i brižan otac neće od svog sina napraviti “mlakonju”. Naprotiv, samo će dečaci koji su sigurni u očevu ljubav i podršku izrasti u jake ličnosti, sposobne da se bore sa životnim problemima.

Izvor: Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top