34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Osnovci će se u školi baviti sportom svakog dana

Od iduće školske godine učenici osnovne škole svakodnevno će se baviti sportom, i to ne samo kroz nastavu fizičkog vaspitanja već i uvođenjem raznovrsnih sportskih aktivnosti, najavljuje za Danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

Dva časa fizičkog vaspitanja ostaju obavezna u nedeljnom rasporedu, a izabrani sport, poznat i kao treći čas fizičkog, biće ukinut. Umesto njega, uvode se sportske aktivnosti, tri puta nedeljno od po pola sata (ukupno čas i po nedeljno) i to u danima kada nema obaveznog predmeta fizičko vaspitanje.

– To neće biti u formi klasičnog časa, jer pokušavamo da uvedemo nešto što neće biti dodatno opterećenje za učenike. Sportske aktivnosti se mogu izvoditi u međusmeni, na velikim odmorima, ako je lepo vreme mogu se organizovati turniri… U saradnji sa Društvom pedagoga fizičke kulture razradićemo celu ideju, a očekujemo i predloge škola. Mi ćemo školama ponuditi nekoliko modela, ali će one imati slobodu da same osmisle kako će to sprovesti u praksi. Ako bude novca pokušaćemo već od naredne školske godine da vratimo celodnevne sportske dane i da drugačije planiramo školski kalendar – kaže Šarčević, napominjući da su brojni sportski savezi iskazali želju da se uključe i pomognu, kao i da će Ministarstvo prosvete sarađivati sa ministarstvima zdravlja i omladine i sporta.

sl-3

Ministar kaže da su sport, informatika i dualno obrazovanje ključne teme o kojima se nedavno razgovaralo na konferenciji ministara obrazovanja u Kini i da Srbija hvata korak sa razvijenim svetom.

– Izabrani sport trenutno ima status obaveznog izbornog predmeta i on se posebno ocenjuje što je nelogično. Pokazalo se da taj predmet nije opravdao očekivanja i da izbor postoji samo formalno. Našli smo bolje rešenje da taj jedan čas ostavimo informatici, koja će od septembra biti obavezna, a da drugi čas informatike bude kroz nastavu tehničkog – objašnjava Šarčević.

On kaže da će već od idućeg polugodišta đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole početi sa svakodnevnim fizičkim vežbanjem i podseća da se sličan pilot projekat već sprovodi u jednom broju osnovnih škola. Ministar naglašava da će sve škole biti obavezne da organizuju sportske aktivnosti za svoje učenike, a od roditelja očekuje da kao kontrolori budu partneri Ministarstvu prosvete u tom poslu.

Šarčević ističe da će biti pripremljeno i uputstvo direktorima škola o izdavanju sala za fizičko, kako se ubuduće ne bi dešavalo da roditeljima kažu da nemaju termina za sportske aktivnosti učenika, a sale izdaju trećim licima i tako stiču vanredne prihode. Sale će ipak moći da se izdaju, ali tek posle devet sati uveče, ističe ministar.

U strukovnom udruženju profesora fizičkog vaspitanja zadovoljni su namerama prosvetne vlasti, ali strahuju kako će nastava biti organizovana, jer, kako kažu, dodatni čas i po predviđen za sport iznosi 67,5 minuta.

Kako je Danas nedavno pisao, Udruženje pedagoga fizičke kulture tražilo je da se fizičko vaspitanje i izabrani sport objedine u jedan predmet, ali i da se formiraju obavezne školske sportske sekcije kao vannastavna aktivnost, za koju bi bila rezervisana dva časa u nedeljnom rasporedu.

Zajedničko planiranje
– Učitelji će i ubuduće predavati fizičko od prvog do četvrtog razreda, jer država nema para da za izvođenje nastave tog predmeta od prvog do četvrtog razreda angažuje profesore fizičkog vaspitanja. Ono što možemo da uradimo je da aktivi učitelja i profesora fizičkog zajednički planiraju realizaciju nastave fizičkog vaspitanja, kako bi ona bila što kvalitetnija – kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

sl-2

Pauza za mozak
Pedagozima fizičke kulture ideja svakodnevnog vežbanja u trajanju od po pola sata nije nova. Beogradska OŠ “Ivo Andrić” uključena je u međunarodni projekat “Brain breaks”, koji pomaže đacima da u momentima kada im opadne koncentracija tokom nastave naprave “pauzu za mozak”, i da za to vreme posmatraju filmove na ekranu i interaktivno se bave fizičkom aktivnošću. Na taj način dolazi do poboljšanja koncentracije i pažnje, kao i motoričkih sposobnosti. Jedna od ideja ovog programa je da ukaže na potrebu fizičkog angažovanja učenika tokom i između časova, a ne samo na časovima fizičkog vaspitanja.

 

 

IZVOR : Detinjarije

Nema komentara

Оставите одговор

To Top