34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Ove 3 stvari dete nauči još dok je u materici

Ovo je još jedan dokaz da bebe i u utrobi majke imaju neki utisak o svetu u koji dolaze, a to je zaista čudesno

Da je život čudo jedno, potvrđuju i naučna istraživanja. Naime, naučnici su otkrili da čovek nauči neke stvari i pre ngo što se rodi.

  1. Oseća ukuse

Profesor Piter Heper sa Kraljevskog univerzitetu u Belfastu pitao se da li čovek može da voli hranu i pre nego što se rodi. Zato je sproveo istraživanje u kojem su žene pred porođaj ili jele beli luk ili su ga potpuno izbacile iz ishrane. Rezultati su bili veoma interesantni jer su deca koju su rodile majke iz prve grupe uživala u jelima sa belim lukom i u uzrastu od osam-devet godina.

Isto je sa sokom od šargarepe: bebama od pet i šest meseci čije su majke u drugom stanju uzimale ovaj sok veoma rado su ga pila. Heper kaže da je verovatno da deca prepoznaju svoje roditelje: oni doživljavaju isti ukus kao u materici.

  1. Čuje zvuke

Grupa naučnika iz Finske uradila je eksperiment sa dve grupe trudnica: jedna je svakoga dana slušala uspavanke, a druga ih nije slušala uopšte. Rezultat je bio da su bebe iz prve grupe reagovala na pesmice, dok je druga grupa beba bila ravnodušna. Istraživači su došli do zaključka da su bebe majki iz prve grupe naučile uspavanke dok su bile u materici.

  1. Raspoznaje govor

Atena Volomanos, psiholog sa Univerziteta u Njujorku, uporedila je reakcije novorođenčadi na ljudski govor i zvuke i otkrila da bebe reaguju na govor. A još više se oduševe kada čuju svoj maternji jezik.

Istraživanje je pomoglo u dokazivanju veoma važnog koncepta: dobro akustično okruženje je obavezno za nerođene bebe i decu rođenu pre vremena jer mogu imati poremećaj govora ako ne čuju dovoljno ljudskog govora.

 

 

Izvor:  Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top