34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Pet stvari koje niste znali o bebinom mozgu

Ako ste ikad posmatrali ćelavu glavicu vaše bebe i pitali se šta se ustvari unutra dešava, razmotrićemo 5 važnih načina kako to one uče iz svojih iskustava u prvoj godini života.

Grupica od nas nekoliko sedela je sa svojim bebicama i već poprilično iscrpljeni od neispavanosti počeli smo onu igru šta li moja beba sad misli? Moj prijatelj Endrju je pogledao svoje devetomesečne  blizance (Nejt je žvakao zvečku dok ga je Kejtposmatrala) potom je rekao: “Kate šta to radiš? Žvačeš igračku? Ponašaš se kao beba!”

Kada mislimo o bebama, prirodno je da se fokusiramo na to koliko su one ustvari različite od nas  – koliko bespomoćno i zbunjeno deluju. Ali u stvarnosti i veoma male bebe pokušavaju da daju smisao onome što vide, čuju oko sebe. One poseduju sposobnost da osete kompleksne emocije, poput tuge i straha i to veoma rano u životu. Iznenađeni? Da. Ustvari ispostavilo se da su mnogi roditelji rekli da ne razumeju u potpunosti koliko su ustvari rano i duboko njihove bebe dotaknute upravo iskustvima kroz koje sami roditelji prolaze.

Tuning In –  nacionalni roditeljski nacrt vođen od strane organizacije ZERO TO THREE i Bezos Family Foundation – otkrili su nekolicinu “aha” momenata za roditelje. Stoga ako ste ikad posmatrali ćelavu glavicu vaše bebe i pitali se šta se ustvari unutra dešava, razmotrićemo za početak 5 važnih načina kako to one uče iz svojih iskustava u prvoj godini života.

 

  1. Vaša raspoloženja mogu uticati na vašu bebu– već od trećeg meseca one mogu da osete kako se vi osećate.  Tuning In nacrt je pronašao da skoro polovina roditelja  (47%) veruje da se to NE dešava pre prve godine života. Istina je da bebe uočavaju vaš izraz lica, ton vašeg glasa – bilo da ste tužni, ljuti, sretni – odmah od samog početka i upravo i reaguju u skladu sa njima. Zato je veoma važno biti svestan sopstvenog emotivnog stanja. Posedovanje zdravih mehanizama i načina suočavanja sa stresom i drugim teškim osećanjima koja dolaze kako u roditeljstvu, tako i u život, pomažu vam da ne utičete direktno na svoju bebu.

 

  1. Veoma male bebe već imaju velika osećanja.Bebe mogu početi osećati tugu i strah već od 3 do 5 meseca svog života. Naše istraživanje otkrilo je da 42% roditelja veruje da bebe počinju da osećaju ova osećanja tek sa navršenom godinom dana. Činjenica je da pre nego li izgovore svoje prve reči, bebe doživljavaju veliki spektar emocija, poput zadovoljstva, tuge, ljutnje, zainteresovanosti, uzbuđenja. Uključite se u bebinu facijalnu ekspresiju, zvukove, gestove i naći ćete značenje kako se vaša beba oseća. Kada odgovorite osećajno, beba uči da je njeno osećanje važno, a to dalje gradi njeno poverenje u vas.

Ako ste ikad posmatrali ćelavu glavicu vaše bebe i pitali se šta se ustvari unutra dešava, razmotrićemo 5 važnih načina kako to one uče iz svojih iskustava u prvoj godini života.

 

3.     Vaša bebe zna kada delite važnu informaciju. Čak i male bebe znaju kada vi pokazujete ili govorite o nečemu želeći da se ona fokusira baš na to. One obraćaju posebnu pažnju onda kada ostvarite kontakt očima, zovete ih imenom i koristite visoki ton pevljivog glasa (“parentese”) koji bebe vole. Ustvari, istraživanje je pronašlo da što više koristite taj ton (“parentese”), naučiće više reči na duge staze.

 

  1. Bebe “čitaju” šta se dešava u svetu posmatrajući vaše reakcije. Oni čitaju vaše radnje i facijalnu ekspresiju kako bi procenili da li je nova osoba ili situacija sigurna. Npr. ukoliko se smejete na novog vaspitača u vrtiću i govorite svom detetu kako će provesti dobro vreme sa njim tu, dete će se osećati sigurno i sretno. Ukoliko pokažete zabrinutost i stalno ga proveravate, vaša beba mogla bi pomisliti da taj prostor, a i osoba nije dobra za nju  i počeće se osećati zabrinuto i nesigurno, čineći dodatno tranziciju težom. Stoga dobro razmislite o tome kako želite da vaše dete doživi novo iskustvo i onda delujte na način koji će vašem detetu pomoći u suočavanju sa njim.

 

  1. Na bebe može da utiču razno stresno okruženje i pre 6 meseca života. Tuning In  fondacija je otkrila da roditelji očekuju ovo saznanje dosta kasnije. Polovina od svih roditelja rekla je da kvalitet roditeljske brige ima dugoročan uticaj na dečiji razvoj počevši od 6 meseca ili čak kasnije. U stvarnosti, sve počinje dosta ranije već po samom rođenju. (čak i u materici!)

Opasnost  za malu decu može da se desi u raznim formama počev od neprijatnih izraza lica, reakcija, neadekvatnog rukovanja sa bebinim telom, velikim promenama u njihovoj rutini, izlaganja preteranoj stimulacija. Postoji takođe  istraživanje koje je pokazalo da i nivo stresa kod beba koje spavaju, raste kada postoji vikanje u kući (47% roditelja veruje da to ne utiče na decu do prve godine života). Stoga iako je prirodno imati nesuglasice sa partnerom ponekad, setite se da život sa svakodnevnim stresom i strahom može negativno uticati na dečiji razvoj. Okružite svoju bebu sa hranjivim vezama i postavite osnove za zdrav razvoj kako ovde i sada tako i na duge staze.

 

Izvor:  Detinjarije

Nema komentara

Оставите одговор

To Top