34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Pitajte svoje dete danas baš ovo

Dete treba da uživa u razgovoru s vama, tada ćete i imati bolji odnos. Umesto klasičnog pitanja   „Kako je bilo u vrtiću?“ ili „kako je bilo na rođendanu?“ deci biste trebali postaviti malo drugačije pitanje kojim ćete zaista saznati pravi odgovor na vaše pitanje i pritom bolje pratiti njihov pravi razvoj.

Deca, ne vole ovakva opšta  pitanja, prvo zato što  ga čuju svaki dan, drugo zato što od svega što se dogodilo tokom nastave/boravka ne mogu odmah izdvojiti ono najvažnije da bi vam ukratko odgovorili .

Zato su odgovori na ovakva pitanja često nedefinisani – dobro, u redu, lepo, bezveze… odgovori koji ne kažu ništa konkretno niti roditeljima daju ikakav znak kako im je u stvari bilo. O tome je pisala i Shana Noyer, autorika brojnih priručnika za roditelje i majka dvoje dece koja  se baš na ovakva pitanja obrušila, i dala puno bolju alternativu u svojoj knjizi „Get to Know Your Kids“.

Priznajte roditelji – i vama bi s vremenom dosadila takva opšta pitanja pa bi se kao i deca počeli groziti takvih pitanja i jednostavno bi prestali davati prave odgovore. Mi veliki znali bi izdvojiti ukratko što nam se dogodilo, kako je zaista bilo na poslu, na putovanju, ali – čemu.

Zar ne bi bilo bolje da vas netko  pita: „Što ti je u svemu bilo najljepše, najinteresantnije, koji ti je deo bio najbolji?“

Takvo je pitanje puno efektnije, cilja na to da dete malo promisli i izdvoji samo ono što im je zaista bilo najinteresantnije i kada ste već postavili takvo pitanje – lakše će im biti odgovoriti i vama konačno dati neki uvid u ono što se detetu i s detetom zaista događalo.

Ali to nije sve! Kako je napisala Shana – znanstvenici koji se bave decom ističu da je kumuliranje lepih događaja i pričanje o takvim iskustvima način da dete postane srećnije i zadovoljnije. Samo pričanje o lepim stvarima, koncentrisanje na njih u mislima dece stvorit će jednu rutinu da svakoga dana najotvorenije iznose detalje vezane uz neki događaj koji ih je radovao i učinio srećnim. Možete o tom pitanju razgovarati čim se dete vrati, ali bolje, savetuje Shana, da svoje radoznalo pitanje ostavite za trenutke kada ćete imati više vremena za razgovor.

Hoće li to biti porodično  vreme večere ili ugodna razgovor pre spavanja – svejedno – samo da nije odmah s vrata. Dete će tako puno bolje i lakše, kada mu se utisci smire, pronaći odgovore koji vas zanimaju, osvestiti te lepe trenutke i ako će takav razgovor postati vaša rutina dete će, tvrdi Shana, naučiti rasti s njom.

Život je satkan od niza trenutaka, a to je pitanje možda najbolji način da svom detetu pomognete da iz čitavog niza trenutaka izdvoje zaista one koji su njima bili najvažniji te ih nauče poštovati i uživati u njima, ne samo kada ih vama budu prepričavali već sutra – kada se u njima budu nalazili.

Naučite zato svoje dete da ceni trenutke u kojima živi, da ne gledaju na život opšto i raduju se samo velikim stvarima. Kada jednom uvedete ovakvu rutinu u vaš porodični  život dete će naučiti živeti u trenutku i za trenutak, a vi ćete puno bolje shvatiti što je to što vaše dete najviše veseli i čemu se zaista najviše raduje.

 

Izvor:  Moj pedijatar

Nema komentara

Оставите одговор

To Top