34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Pomozite muškarcima da nauče da gledaju u sat

Verujemo da bi ovo dobrodošlo svakom školarcu, a posebno onima koji još ne znaju da gledaju na sat

Dve muve jednim udarcem! Pitajte današnje klince koliko je sati i oni će vam bez problema pročitati brojke s mobilnog ili nekog digitalnog sata, a zna se da bi već morali znati i na sat sa kazaljkama. Dobro ga je stoga imati, da nauče i da uz pomoć običnog sata na kazaljke steknu puno bolju dnevnu rutinu.

Krenula je škola, a s njom i gomila obaveza. U zavisnosti naravno kada vam dete ide u školu – u smenama, uvek ujutro, u boravak – time se vodite. Ukoliko vaš školarac u školu ide u smenama, a ujutro je već dovoljno veliki da bude sam – ovaj će vam trik možda još bolje doći jer će se dete prema njemu moći zaista lakše organizovati.

Ako još niste shvatili o čemu pričamo – predstavljamo vam super ideju koja kruži internetom – jednostavno nabavite običan, najobičniji zidni sat, rastavite ga i na podlogu sata iscrtajte polja različitih boja. Možete se povesti primerom sa slike ili videa, ili napraviti svoju rutinu – od kada do kada je vreme za domaće zadatke, od kada do kada vreme za igru, za večeru, kupanje i spremanje za spavanje.

Možete i jutarnji deo raspodeliti na vreme buđenja, doručka i učenja/zadatak pre škole – na posebnom satu koji će stajati tamo gde vaše dete prepodne obično boravi.

Na taj će način vaš pkolarac puno lakše prihvatiti dnevnu rutinu koja je veoma važna za njegov razvoj, za sticanje samostalnosti i organizovanosti. Uostalom, tako ćete konačno malo i vi predahnuti jer kada vam dete posle kaže da se još nije izigralo, ili da još nije gladno, ne spava mu se – vi samo pogledom pokažite na sat. Tako ćete umesto gomile nagovaranja i pregovaranja sada konačno moći reći samo tu jednu jedinu rečenicu – Molim te – pogledaj na sat!

A tako će vaše dete puno pre i puno lakše konačno naučiti čemu služe kazaljke i koliko one pokazuju sati.

No, valja ipak pomenuti jednu stvar – nemojte ceo sat obojiti u šarenilo, tako će se dete kojem je još uvek potrebno jednostavno rešenje, teže snalaziti na njemu.

I ne zaboravite obojiti ih u njemu omiljene boje – neka one budu spremne za njihove omiljene aktivnosti – igru i maženje pre spavanja.

IZVOR: Dečiji sajt

Nema komentara

Оставите одговор

To Top