34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Prva pomoć za nezgode na plaži

Kako da reagujete ako vas opeče meduza i šta ako vam tokom plivanja uđe voda u uho?

Naravno da imate kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30 koju ćete nanositi na svaki sat da ne biste izgoreli, ali ima još nekoliko stvari koje treba da spakujete u svoju torbu za plažu. Evo šta da radite u slučaju najčešćih nezgoda na moru.

PLIVAČKO UHO Ako vam tokom plivanja uđe voda u uho, povucite ušnu resicu i nagnite glavu na tu stranu. Voda bi trebalo da izađe. Ako pak u uhu osetite oštar bol dan-dva nakon plivanja, možda imate infekciju poznatu kao plivačko uho. Ona nastaje kada se voda nakupi u ušnom kanalu i time on postaje podložan bakterijskim infekcijama. Ako vam se bol pojačava kada povučete ušnu školjku, to je znak da imate plivačko uho. Obratite se doktoru.

DEHIDRACIJA Morate biti dobro hidrirani pre nego što krenete na plažu. Pijte dovoljno tečnosti da vam mokraća bude svetložuta ili providna. Ako ne urinirate svakih par sati ili osetite mučninu, vrtoglavicu i slabost, sklonite se sa sunca u hlad. Pijte hladne tečnosti i sportske napitke da nadoknadite elektrolite. Trudnice, deca, starije osobe i svi sa hroničnim zdravstvenim problemima poput dijabetesa pod većim su rizikom od dehidracije.

ŽARENJE MEDUZE Narodni lekovi, kao što je uriniranje na mestu gde vas je meduza opekla ovde ne pomažu. Evo šta da radite: sastružite sluzave ostatke pipaka koristeći kreditnu karticu ili štapić od sladoleda, tako da vam otrov ne pređe na prste. Isperite opekotinu u morskoj vodi, ne slatkoj – od nje vas može još više peći. OSIPI Vruće vlažno vreme je savršeno za nastanak osipa. Jedan od najčešćih je osip od vrućine – miliaria rubra – crveni plikovi koji svrbe, a posledica su začepljenja znojnih žlezda, naročito na pregibima kože. Sklonite se sa sunca, stavite hladne obloge na osip i namažite neku kremu sa jednopostotnim hidrokortizonom.Neki lekovi, poput antibiotika, mogu da izazovu osip kada telo izložite UV zracima, pa češće nanosite kremu za sunčanje ako ste pod terapijom. Ako se osip pogorša u narednih nekoliko dana, obratite se doktoru.

POSEKOTINE I OGREBOTINE Isperite ranu svežom, flaširanom vodom ili istopljenim ledom. Čistim peškirom jako pritisnite na nju da prestane da krvari. Nanesite antibiotik mast (na primer „polimicin“) i zavoj i obratite se lekaru što je moguće pre. Rane od uboda možda ne deluju ozbiljno, ali klice i prljavština mogu da prodru duboku u kožu i povećaju rizik od infekcije. Obavezno idite u Hitnu pomoć ako je rana od posekotine duboka i ne prestaje da krvari nakon 10 minuta jakog pritiska ako je otvorena ili deluje da u njoj ima stranih tela. Možda će vam trebati injekcija tetanusa.

Nema komentara

Оставите одговор

To Top