34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Psiholozi imenovali karakternu crtu koja će detetu omogućiti da postigne uspeh u karijeri

Psiholozi imenovali karakternu crtu koja će detetu omogućiti da postigne uspeh u karijeri

Psiholozi su imenovali najvažniju karakternu crtu kod deteta koja će mu omogućiti da kasnije u životu postigne uspeh u karijeri.

Najvažnijim znakom da će dete biti uspešno u smislu karijere u budućnosti naučnici smatraju detetovu tvrdoglavost, koja se, prema mišljenju psihologa, mora ispoljavati u konstruktivnom ključu: kao sposobnost da se ima svoje mišljenje i da se suprotstavi nametanju vlasti.

Svoje zaključke naučnici zasnivaju na dugogodišnjem praćenju 745 dece, a koje je započeto 1968. godine. Srednji uzrast ispitanika tada je bio 11,9 godina a od njih je 49,9% ženskog pola. Istraživanje je završeno 2008, kada je srednji uzrast nekadašnje dece iznosio 51,8 godina.

Stručnjaci su procenjivali uticaj socijalno-ekonomskog statusa roditelja, detetovog intelekta, uspeha u školi, osobina i ponašanja (pažnja, odgovornost, marljivost, optimistično i pesimistično raspoloženje, poštovanje pravila i dr.) na profesionalni uspeh i nivo primanja u odraslom dobu.

Dobijeni rezultati pokazuju jasnu vezu između odgovornosti, suprotstavljanja nametanju vlasti, te marljivosti u prošlosti i uspeha u karijeri u budućnosti.

Izvor: Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top