33. Novogodišnji LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 23. i 24. decembra 2023. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Pustite bebu da plače

Suze nisu štetne za dete koje je zdravo, već njihov izduvni ventil i ne bi ih trebalo po svaku cenu zaustavljati

 NA bebin plač ne treba uvek gledati sa strepnjom jer on nije uvek izraz bola i negativne emocije, kako roditelji obično misle. Zdrava beba, koja plače pre spavanja, ima duži san za 30 odsto, pokazalo je istraživanje Kraljevske dečje bolnice u Melburnu. Istraživači su „potrošili“ šest godina u ispitivanju bebinog plača i utvrdili da je plakanje vid komunikacije.

– Kada ostave bebu od nekoliko meseci u suzama, roditelji je navikavaju da se sama uspavljuje i ne oslanja na njihovo ljuljuškanje, nosanje, nutkanje mleka ili soka, jer to svakako mora pre ili kasnije da prestane. Suze nisu štetne za dete koje je zdravo, već njihov izduvni ventil i ne bi ih trebalo po svaku cenu zaustavljati – tvrdi dr Ana Prajs, autor istraživanja.

Ovakav vid vaspitavanja ne preporučuje se kod odojčadi, koja najčešće plaču jer su gladna, dok bi bebe već sa šest meseci trebalo odvikavati od noćnih obroka. Ako se dete probudi i zaplače bez razloga, ostavite ga da se samo uspava. Jer, kada beba zna da će joj plač doneti ljuljuškanje u naručju roditelja, igranje sa njima kad god poželi uz omiljenu hranu, plakaće često i u svako doba.

 

Izvor: vecernje novosti

Nema komentara

Оставите одговор

To Top