31. Lilly junior Dečiji sajam biće održan 20. I 21. maja 2023. u TC Galerija u Beogradu.

Ranko Rajović: Najčešće greške koje usporavaju razvoj dečje inteligencije

Dr Ranko Rajović, poznati stručnjak za rano podsticanje dečje inteligencije objašnjava zašto ne treba da zabranjujemo deci da se igraju na podu, skaču po krevetu i vrte se oko svoje ose te kakve veze s inteligencijom imaju dečja kolica i kašice…

„Inteligencija nije nasledna, nasleđuje se samo potencijal koji treba aktivirati, a u tom smislu je najvažnija rana stimulacija u prvim godinama života deteta, dok najveći uticaj na njega imaju upravo roditelji”, ističe dr. Ranko Rajović, autor NTC sistema učenja, koji se primenjuje u vrtićima i školama u 14 država Evrope.

Lekar, specijalista interne medicine iz Srbije, koji se niz godina bavio istraživanjima u području neurofiziologije i neuroendokrinologije, član je međunarodnog odbora Mensa za darovitu decu i saradnik UNICEF-a, te sve popularniji stručnjak za rani razvoj inteligencije.

Ružičasta soba

Beba u prvih mesec dana vidi sve mutno, kao da ima dioptriju +20, i primjećuje jedino jake kontraste. Umesto jednoličnih, ružičastih ili plavih enterijera, u dečju sobu trebalo bi barem u tom prvom razdoblju staviti tamne zavese ili tapete koje će biti kontrast, poručuje dr. Rajović.

Sprečavanje igre na podu

Dok dete puže, rukama se oslanja na pod, a takav pritisak na dlan aktivira određene delove mozga koji su važni za kasniju inteligenciju. Neki roditelji brzo podižu dete s poda, ne žele da se zaprlja ili rukama unese u usta neku prljavštinu ili nešto što nađe na podu. No faza puzanja je jako kratka i ako se tada ne dogodi specifična stimulacija dlana, propušta se dobra prilika za razvoj mozga.

Zabrana skakanja po krevetu

Neuroni koji ne rade umiru, a upravo neuroni prirodno podstiču decu da skaču. Svaki skok pomera težište tela u levo ili desno pa onda moraju aktivirati sve mišiće da bi održali ravnotežu prilikom povratka na noge, a upravljanje time je aktivnost mozga.

„Umesto da zabranite detetu skakanje, pazite na sigurnost. A ako zaista želite podstaknuti razvoj inteligencije deteta, rodite mu brata ili sestru, jer jedno dete će skakati pet minuta, a dvoje će ih zajedno skakati pet sati.“, poručuje dr. Ranko Rajović, koji napominje da slično kao skakanje, deluje i vrtenje oko svoje ose, nakon čega deca ponekad i padnu.

Vožnja u kolicima umesto hodanja

Hodanje je jako važno za razvoj mozga, a mnogi roditelji danas decu voze u kolicima čak do četvrte ili pete godine. Pored uticaja na kognitivni razvoj, dugo guranje dece u kolicima dovodi i do pojave ravnih stopala koja danas ima već oko 70 posto dece. Svakako bi deca trebalo što više da hodaju a idealno je, kad za to postoje uslovi, da hodaju bosa.

Predugo pasiranje hrane

Sa žvakanjem dete počinje u dobi od šest meseci, a do 18 meseci trebalo bi svakako trebalo preći s kašica na čvrstu hranu. Važno je da žvaće, da mu se hrana ne pasira i ne usitnjuje na male komadiće, jer žvakanje, prema rečima dr. Rajovića, šalje impulse u korteks, čisti zube, aktivira jezik, pa će se i govor bolje razviti, a važno je i za imunitet.

No čak i ako je bilo grešaka ili propusta u prvim godinama, napominje dr. Ranko Rajović, roditelji još uvek kroz različite vežbe i igre mogu podstaknuti razvoj inteligencije kod svog predškolca ili školarca.

Izvor:  Zelena  ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top