34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Rođena prva beba sa tri biološka roditelja

Petomesečni dečak, Ibrahim Hasan, rođen u Meksiku pre pet meseci, prva je beba na svetu koja ima DNK troje roditelja.

Kako navodi BBC, stručnjaci su objavili tekst o rođenju dečaka sa „tri roditelja“ pet meseci nakon rođenja, kada su mogli pouzdano da potvrde da dete nema genetsko oboljenje od kojeg boluje njegova majka. Stručnjaci kažu da ovaj potez najavljuje „novu eru u medicini“ i može da pomogne porodicama sa retkim genetskim oboljenjima.

S obzirom na to da majka dečaka, Šaban, ima genetski poremećaj – Lej sindrom koji utiče na razvoj nervnog sistema, i koji je je uzrokovao smrt njene dve ranije bebe, dečak koji se sada rodio ima, pored DNK svojih roditelja, i genetski kod donora koji mu omogućava da preživi.

Lekari i naučnici upozoravaju da su potrebne rigorozne provere ove nove i kontroverzne tehnologije koja se zove Mitohondrijska donacija. Američki tim lekara je putovao u Meksiko kako bi sproveli celu proceduru zbog zakona koji u toj zemlji ne brane metode korišćenja više DNK materijala.

Roditelje bebe su iz Jordana, a tim stručnjaka iz Njujorka zaslužan je za ovaj neverovatan poduhvat.

Vođa tima bio je doktor Džon Zeng, koji kaže da je rođenje ove bebe dokaz da genetskim kodom troje ljudi može da se spreči obolevanje od mnogih naslednih bolesti.

„Ova revolucionarna metoda pruža nadu milionima roditelja širom sveta da mogu da imaju zdravu decu“, kaže Zeng

Nema komentara

Оставите одговор

To Top