34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Roditelji, izbacite iz kuće sve sedeljke, ljulje i nosiljke za bebe!

Bebe treba da odrade svoje – na ravnoj podlozi kako bi sa svojih otprilike 11 meseci imali dobro razvijenu važnu S krivulju tela, koja u slučaju dugotrajnog korišćenja nosiljki postaje čudna S krivulja.

Dakle, šta vam je važnije – da malo oslobodite svoje ruke i vreme ili da sprečite da vaše dete ima problem u razvoju? Verujemo da vam je ovo drugo važnije. U svakom slučaju, trebalo bi biti.

Bebama je potrebna RAVNA površina na kojoj će provoditi svoje vreme i dok se mnogi roditelji danas svojski trude da podstaknu i ubrzaju prirodan razvoj svog deteta istovremeno čine abnormalno velike greške .

Bebe treba da leže na leđima kako bi naučile da se okrenu na stomak. Za početak. Da bi se počele da se podižu prvo na ručice pa se odguruju nogicama da bi, kada za to dođe vreme bile spremne da krenu napred. Ili nazad. Svejedno je. Neće naravno nijedno zdravo dete ostati bez tih stepenica u razvoju jer teško je verovati da se dete od tri godine ne bi znalo okrenuti s leđa na stomak, no to zaista nije jedina činjenica koja ukazuje na veliku štetnost korištenja jajeta, sedalica, ljuljaški.

Verujemo – čvrsto verujemo da sve današnje bebe nisu baš stalno i konstantno u jajetu, ali ako samo preletimo pogledom sve te silne Fejsbuk profile s ponosnim roditeljima malih prinčeva i princeza, u 80 posto slučajeva vidimo fotografije njih u jajetu, kolicima, ljuljaškama, kolicima… Gde su nestale fotografije beba s poda ili s kreveta? Je li postalo sramota dete staviti na pod, pogotovo danas kada imamo toliko širok izbor ovakvih super pomagača? A na pitanje zašto to uopšte nabavljaju svojoj deci najčešće se kaže – pa to imaju svi, beba se u tome zabavlja, zavezana je pa ne može ispasti, uostalom, tako i ja imam malo vremena. Sve pet, samo – sve to nudi i običan, ravan čist pod.

Evo što na to kažu pedijatri

Bebe treba da odrade svoje – na ravnoj podlozi kako bi sa svojih otprilike 11 meseci imali dobro razvijenu važnu S krivulju tela, koja u slučaju dugotrajnog korišćenja nosiljki postaje čudna S krivulja. To je krivulja koja polazi od lepe zaobljene dečje glavice, preko vrata putuje do donjeg dela leđa te se nastavlja sve do fleksibilnih nogica koje se mogu pomerati i postavljati u razne sedalne poze.

Današnja deca sve manje imaju Ѕ, a sve više S krivulju koja polazi od spljoštenih, ravnih glavica, izbočuje se duž kičme te završava na kukovima i kolenima koji skupa s rukama tokom razvoja nisu stekli dovoljno dobru snagu kako bi podržavali dete u puzanju. Šta više, bebe vezane u raznim sedeljkama koje prate anatomiju malog tela, ne dozvoljavaju njihovim nogicama i kolenima da se uopšte ispruže kako treba. A to su samo posledice koje su vidljive golim okom i pedijatar ih može uočiti odmah. Tu su i druge posledice – preteran pritisak na još uvek nedovoljno razvijenu kičmu što će dete osetiti kasnije u životu te slabiji razvoj brojnih centara u mozgu koji su zaduženi za kvalitetno funkcionisanje čoveka. Tu je i sve slabiji periferni vid jer je beba usmerena da gleda samo napred jer ako i pokuša gledati u stranu pogled joj zaustavljaju bočne stranice sedeljke. Zapravo, ta preterana upotreba sedeljki pomaže samo bebi da se što pre postavi u sedeći položaj jer joj to sugeriše njihova anatomska postava pa se beba već jako rano počinje sama izdizati kako bi bolje videla svet oko sebe. Pa recimo i to, da ih prečestom upotrebom sedeljke (voze se u sedeljkama, pa se odmah prebace u jaje dok su u kući, pa u ljuljašku kada jaje postane dosadno, pa nakon toga malo na rukama i već je vreme za spavanje. Konačno mesto gde se beba može propisno istegnuti), bebe doslovno prerano tera samo na sedenje. Pozu koja je jedna od najnezdravijih (u životu uopšte).

S poda neće nigde pasti

Jedan od razloga koji se najčešće spominje u ovoj temi je činjenica da bi beba mogla lako pasti s neke povišene površine pa je stoga sigurnija kada je svezana u ljuljaški, nosiljci, viperu, kako ih god već nazivali. No, s poda neće pasti nigde. Ni s kreveta ako je zaštićena velikim jastucima, jedino što tada može učiniti je pokazati svoju znatiželju i želju za kretanjem. Prirodnu želju za prirodnim razvojem prema kretanju. Jer jedino će tako razvoj njihove muskulature i centara u mozgu biti prirodan, bez straha od mogućih posledica.

Verujemo da mnoge od vas možda nisu nikada pročitale ovakvo stanje stvari pa ako i vi koristite ovakva pomagala, probajte ih koristiti što manje. Nekada zaista dobro dođu, ali neka to onda bude zaista u samo takvim neophodnim situacijama.

Ako imate novorođenče koje se još uvek nigde ne miče, ne brinite – neće samo tako pasti s kreveta.

Ako pak imate malo veću bebu – stavite je na pod. Možda joj isprva neće biti jako zabavno, biće joj naporno, ali drage mame, sve baš sve bebe moraju proći tu fazu razvoja.

Sve je moguće ako se hoće. Znate to i same, pa zato bolje odmah skonite sva ta moderna pomagala, jer znate, ona zapravo služe vama, a ne bebama – njima samo odmaže – u fizičkom i psihičkom smislu.

Ako baš silno zatrebate njihovu pomoć, u redu, na kratko – od toga niko neće imati štete, ali pazite jer vaša beba nije paketić koji ćete seliti sa sedala na sedalo. Ako ste hteli to, zašto niste kupili lutku?

 

Izvor:  Zelena  ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top