34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Roditelji, nije najstresnija 2. godina života vašeg deteta, evo kada počinju prave muke

Kada budete shvatili da ste roditelj a ne reditelj, lakše ćete prebroditi sve teške faze kroz koje prolazite u odgajanju i vaspitanju dece

Iako se čini da je vreme neposredno po rođenju deteta najgore za roditelje, pogotovo za majke, zbog nespavanja i iscrpljenosti, pravo nezadovoljstvo dolazi mnogo kasnije… Zaboravite na tzv. užasnu ili groznu drugu godinu detetovog života, kada ona prolaze kroz period koji je nešto poput prvog puberteta – to je ništa u odnosu na ono šta vas čeka malo kasnije.

Arizona i Oklahoma otkrili su da su roditelji pod najvećim stresom i osećaju se najnesrećnije u dečjim tzv. tvin (tween) godinama, odnosno u periodu između detinjstva i tinejdžerskih godina. To su obično 11. i 12. godine, piše Sun.

Majke dece u tom uzrastu tada najčešće pate od depresije, i to mnogo više nego kada su im deca tinejdžeri.

– Mnogo majki nije svesno da veliko i najbolnije odvajanje potomaka od roditelja ne nastupa kada dete napusti svoje gnezdo, već kada se psihološki udalje od njih. To je psihološka metamorfoza i za majku i za dete. Ne samo da neka deca dožive velike hormonalne promene, u to vreme već se i ponašaju otuđenije i odbojnije prema majkama – ispričala je voditeljka studije Sani Lutar.

Ženama otprilike u 42. godini počinje da pada nivo hormona estrogena i progesterona zbog čega se mogu osećati manje brižno i ponašati otresitije i prema deci i prema partneru. Ali zadovoljstvo decom obično raste kako ona izlaze iz tinejdžerskih godina.

Izvor: Telegraf

Nema komentara

Оставите одговор

To Top