34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Roditelji oblikuju karakter

Psiholozi savetuju roditeljima da deci ne dele savete o ponašanju nego da svojim primerom pokažu kako bi trebalo da reaguju u raznim situacijama

 

DECA iz porodica koje su negovale tradicionalne običaje i praznične rituale u odraslom dobu imaju izraženiji osećaj pripadnosti porodici. Privrženiji su roditelji i bolji članovi poslovnog tima, ističu psiholozi.

A što se vaspitanja dece tiče, stručnjaci ističu da podjednako važnu ulogu imaju oba roditelja. U tom odnosu majka prvenstveno treba da pruža nežnost, podršku i razumevanje. Njeno ponašanje predstavlja temelj za izgrađivanje stabilne privrženosti, izuzetno važne i u odraslom dobu, kada se uspostavljaju različiti odnosi sa drugima, pogotovo partnerski. Otac, s druge strane, pruža model doživljavanja realnosti.

Psiholozi takođe savetuju roditeljima da deci ne dele savete o ponašanju nego da svojim primerom pokažu kako bi trebalo da reaguju u raznim situacijama.

– Ne rešavajte probleme svog deteta, već ga usmerite da samo nađe rešenje. Pomozite mu da stasa u odgovornu, zrelu, sigurnu, samostalnu i zadovoljnu ličnost, poručuju stručnjaci.

Izvor:  Vecernje  novosti

Nema komentara

Оставите одговор

To Top