33. Novogodišnji LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 23. i 24. decembra 2023. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Roditelji, osvestite svoje mališane: Deca u Srbiji ne bi prijavila pretnje i zlostavljanje na internetu

Većina dece svakodnevno koristi informaciono-komunikacione tehnologije i pristupa internetu već od svoje devete godine života

Gotovo 90 odsto dece uzrasta od 10 do 15 godina poseduje mobilni telefon, a većina njih je spremna da ostavi svoje lične podatke na internetu, uključujući adresu stanovanja, objavila je nevladina organizacija “Save the Children” povodom Dana bezbednog interneta koji se obeležava sutra.

Rezultati istraživanja koje je ova organizacija sprovela tokom prošle godine o ponašanju i navikama dece na internetu pokazali su da većina dece svakodnevno koristi informaciono-komunikacione tehnologije i pristupa internetu već od svoje devete godine života.

Gotovo sva deca poseduju uređaj preko kojeg pristupaju internetu, a najčešće je to mobilni telefon.

Prema rezultatima istraživanja, 90,5 posto dece uzrasta od 9 do 17 godina ima profil na jednoj ili više društvenih mreža – Tviteru, Fejsbuku, Jutjubu ili Instagramu.

Svako četvrto dete našlo se u situaciji da mu je objavljena slika bez dozvole, a 28 posto dece obuhvaćene istraživanjem doživelo je pretnje na internetu tri ili više puta.

U slučaju problema, 50 odsto dece ne bi prijavilo slučaj uznemiravanja na internetu, a manje od trećine ispitane dece bi se obratilo školskom osoblju.

– Evidentna je potreba za obrazovanjem i dece i njihovih roditelja o opasnostima koje vrebaju na internetu i načinima na koje se dete od njih može zaštititi – rekla je direktorka “Save the Children” za severozapadni Balkan Andrea Žeravčić.

 

Izvor:  Telegraf

Nema komentara

Оставите одговор

To Top