32. Lilly junior Dečiji sajam biće održan 16. I 17. septembra 2023. na otvorenom – u Savskom parku (Beograd na vodi)

Sa bebom u šetnju od prvog dana

Doktorka Nevenka Raketić, pedijatar i imunolog oradinacije “Dr Raketić” kaže da novorođenče odmah može u park

ZAabluda je da beba može napolje tek 40 dana od rođenja. Doktorka Nevenka Raketić, pedijatar i imunolog oradinacije “Dr Raketić” kaže da novorođenče odmah može u park.

Idealno vreme za šetnju rano jutro do 10 sati i posle podne od 18 do 20 časova.

– Bebe bi isključivo trebalo šetati po parkovima i drugim uređenim zonama, dakle dalje od saobraćajne i druge buke – kaže dr Raketić. – Tokom šetnje beba nikako ne bi smela da bude direktno na suncu već uvek u poluhladu. Što se tiče izbora garderobe, dete bi trebalo obući u skladu sa vremenskim prilikama, kao što se oblače i roditelji. Jedino što je obavezno je šeširić kao zaštita, a ako je mnogo toplo čarapice nisu potrebne. Veoma je važno i da bebina koža koja nije pokrivena garderobom bude zaštićena kremom sa faktorom 50 plus, koja u sebi sadrži hemijske i mehaničke filtere. Dakle, reč je o izboru kvalitetne medicinske zaštitne kreme.

Izlazak na vazduh i boravak na suncu za novorođenče imaju veliki značaj jer blagi sunčevi zraci doprinose sintezi vitamina D3 koji je ključan za kosti, zube i jačanje imuniteta, a koji se ne nalazi u majčinom mleku.

– Naravno da se bebama od rođenja uvodi suplementacija vitaminom D, ali su i njegovi prirodni izvori podjednako značajni – upućuje dr Nevenka Raketić.

 

Izvor: Moj pedijatar

 

Nema komentara

Оставите одговор

To Top