34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Samo da dete napuni 12. godina

Dobra vest je da je roditeljima najteže između detetove 11. i 12. godine, a da se nakon toga situacija obično poboljšava

MALO dete, mala briga, veliko dete, velika briga – svi roditelji čuli su ovu izreku nebrojeno puta, ali nisu poverovali dok je i sami nisu iskusili. A nauka potvrđuje ono što roditelji širom sveta znaju – što je dete starije, starateljima je teže. Dobra vest je da im je najteže između detetove 11. i 12. godine, a da se nakon toga situacija obično poboljšava.

U američkom istraživanju je učestvovalo 2.200 majki dece od najranijeg uzrasta do odraslog doba. Reklo bi se da je najteži period prva godina nakon rođenja deteta, jer su žene tada iscrpljene i nose se sa različitim promenama, od hormonalnih do menjanja životnih navika. Ali, istraživanje je pokazalo suprotno.

Kad je reč o depresiji i stresu, najlakše je bilo mamama beba i odrasle dece. Pod najvećim mentalnim pritiskom bile su majke dece predtinejdžerskog uzrasta, 11-12 godina koja prolaze kroz brojne promene, od ulaska u pubertet, divljanja hormona, želje da budu popularni među vršnjacima, eksperimentisanja sa alkoholom, drogama, seksom. U pokušaju da se odvoje od roditelja, deca su često agresivna, promenljivog raspoloženja, ćutljiva, zatvorena što starateljima teško pada. U istraživanju su učestvovale samo majke jer one, kako objašnjavaju naučnici, u većini zemalja i dalje nose najteži teret roditeljstva.

 

Izvor: Vecernje novosti

Nema komentara

Оставите одговор

To Top