34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Školarci: Dno torbe ne sme da ide ispod struka

Od kada krenu u prvi razred đaci su osuđeni na nošenje teške školske torbe i na dugotrajno sedenje u klupi.

Ukoliko se već od prvog dana ne odabere dobra torba i ne steknu pravilne navike nošenja i pakovanja knjiga, tokom sledećih davanaest godina školovanja može doći do ozbiljnih posledica kao što su loše držanje tela, deformiteti kičmenog stuba, bolovi u leđima i glavobolje. Iako ima škola koje nude mogućnost ostavljanja torbi preko nedelje u učionicama ili korišćenje duplog kompleta knjiga (jedan za školu, drugi za kuću), najveći broj đaka prvaka u Srbiji svaki dan ide pod punom spremom na nastavu. Prosečna školska torba sa neophodnim sadržajem teži između 4,5 i 6,5 kilograma, a kako se tokom godina neznatno menja, najugroženiji su prvaci jer su najmanji. Roditelji zato treba da vode računa o težini svake sveske, knjige i pribora i svedu ih na minimum, kaže za „Blic” dr Vladislava Stejin, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.
– Smatra se da detetov kičmeni stub može da podnese školsku torbu tešku 10-15 odsto od njegove telesne težine. Sve preko 20 odsto težine predstavlja rizik za bolove i deformitete – kaže dr Stejin.
Ona savetuje da prilikom kupovine torbe obavezno povedete i dete.
– Pre kupovine treba da proverite veličinu najveće knjige ili sveske da bi torba mogla da se zatvori. Torba treba da bude od kvalitetnog i laganog materijala, nikako od kože. Obavezno neka bude u vidu ranca koji se nosi na leđima, sa širokim i mekanim naramenicama. Na leđnoj strani treba da postoji ojačanje a najbolje bi bilo kada bi imala i kaiš da se zakopča oko struka i tako se dobije još jedna tačka oslonca na karlici, a ne na kičmenom stubu. Dno ranca ne sme da ide ispod struka, a vrh mora da bude ispod linije ramena. Dobro je da ima nekoliko pregrada kako bi se sadržaj pravilnije rasporedio – ističe dr Stejin.

 

Rizik za dečje zdravlje predstavljaju

  • Školska torba koja teži više od 15 odsto od telesne težine deteta
    • Nošenje torbe preko jednog ramena
    • Nošenje torbe za ručku u jednoj ruci
    • Nepravilno spakovana torba

 

Posledice nošenja neadekvatne i preteške školske torbe
• Loše držanje tela i deformitet kičmenog stuba
• Naglašavanje deformiteta stopala
• Bolovi u mišićima i opšti zamor
• Bolovi u krstima i ramenima
• Neadekvatna cirkulacija usled usecanja uzanih naramenica može dovesti do glavobolje i loše koncentracije

 

Kako pravilno spakovati torbu
Ako sveske i knjige nisu pravilno spakovane, takav ranac može da poremeti ravnotežu deteta pri nošenju, a može da dovede i do pada pri naglom podizanju ili skidanju. – Na leđnoj strani treba staviti veće i teže knjige, a napred manje i lakše. Školski pribor treba da je od što lakšeg materijala i da sadrži najneophodnije elemente, jer u priboru može da se uštedi i do 700 g. Patike za fizičko, blok za crtanje i bojice neka dete nosi u odvojenim vrećicama – saveti su dr Vladislave Stejin.

 

 

Izvor: Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top