34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Sladoled može i zimi

Deci ne treba braniti da jedu sladoled u hladnim danima, neće dovesti do upale grla, kako se misli, jer skuplja krvne sudove. U Rusiji se mališani ovako slade kad je hladno, dok leti piju tople čajeve

Navikli smo na to da je sladoled letnja poslastica, koja se nikako ne preporučuje tokom zime. Zbog toga roditelji gotovo obavezno brane mališanima da se njime zaslade, ali većina lekara i nutricionista kaže da je ta zabrana neosnovana.

 

Stručnjaci tvrde da je potpuno bezbedno u zimskim mesecima konzumirati ovu hladnu poslasticu, jer sigurno neće dovesti do upale grla, kako se misli. Za tu boljku su krivi virusi i prehlade, a ne kugla sladoleda. Ova poslastica čak ima terapeutsko dejstvo, što potvrđuje činjenica da se daje deci i odraslima kao prva hrana posle operacije krajnika, jer skuplja krvne sudove i tako sprečava upale.

Lekari koji preporučuju sladoled i u ovo doba, kažu da je on dobar izbor zbog temperaturnog slaganja vremena i namirnica, koje je samo zimi tako savršeno. Zbog toga deca u Rusiji uživaju u hladnim kuglama tokom zime, dok leti piju topli čaj. A, tome u prilog ide i podatak da se u skandinavskim zemljama u proseku pojede najviše sladoleda godišnje po glavi stanovnika, a oni svakako ne mogu da se pohvale ni sunčanim danima ni visokim temperaturama. Zato stručnjaci preporučuju roditeljima da ne budu tako rigorozni u zabrani, nego da detetu, ako poželi, s vremena na vreme kupe sladoled.

 

 

Izvor:  Vecernje novosti

Nema komentara

Оставите одговор

To Top