32. Lilly junior Dečiji sajam biće održan 16. I 17. septembra 2023. na otvorenom – u Savskom parku (Beograd na vodi)

Spisak obaveznih vakcina od rođenja do punoletstva

Pogledajte koje sve vakcine bi dete trebalo da primi do 18. godine života.

Na rođenju bebe primaju BCG vakcinu (protiv tuberkuloze) i vakcinu protiv hepatita B. Vakcina protiv hepatitisa B prima se u tri doze i to na dan rođenja (nultog dana), sa navršenih mesec dana i sa šest meseci bebinog života, odnosno kako to stručnjaci kratko definišu 0, 1, 6.

Na ovaj način najbolje mogu da se zaštite i deca čije majke već nose u organizmu hepatitis B. Imunoglobulin protiv hepatitisa B (HIBG) primaju novorođenčad HBsAg+ majki, njima se daju četiri doze vakcine po šemi 0,1,2,12 meseci.

U drugom mesecu bebe primaju drugu dozu vakcine protiv hepatitisa B.

Treći mesec: Nakon dva meseca života, započinje se sa vakcinacijom protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (Di-Te-Per). U razmaku od po šest nedelja se daju tri doze ove vakcine.

Istovremeno, bebici se daju i po dve kapi oralne polio vakcine protiv dečje paralize (to je vakcina koja se pije) i Hib – protiv oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip b (prva doza). Dok se druge doze primaju posle navršena tri i po meseca.

Sa navršenom godinom, dete se vakciniše protiv malih boginja, zaušaka i rubeole.

Takođe, do navršene treće godine, deca moraju da prime i prvu revakcinaciju Di-Te-Per-a i prvu revakcinaciju OPV– protiv dečije paralize.

Deca pred polazak u školu primaju revakcinu protiv malih boginja, zaušaka i rubeola (MMR) i drugu revakcinu protiv dečije paralize. To je, takođe, doba u kojem se ponovo obavlja zaštita od difterije i tetanusa (DT). U ovom uzrastu izostaje komponenta za veliki kašalj koja se, inače, daje u trećem mesecu, i u periodu od 12. do 15. meseca života.

Školska deca se vakcinišu i u 12. godini, odnosno u šestom razredu. U ovom uzrastu se obavlja vakcinisanje dece protiv hepatitisa B, koja nisu bila vakcinisana sa tri doze po šemi 0, 1, 6 meseci.

Pred kraj osnovne škole, u 14. godini i pred polazak u srednju, sleduje još jedna revakcina, i to treća protiv dečije paralize (OPV), i treća revakcina protiv difterije i tetanusa.

Isključena je revakcina protiv tetanusa u 18. godini života, jer je revakcinom deteta u 14. ono pokriveno sve do 30. godine. Međutim, u tom dobu i odrasli će morati da se revakcinišu protiv tetanusa.

Sem na dan rođenja, kada se vakcine primaju u porodilištu, sve ostale se dobijaju u domu zdravlja.

 

Izvor: 021

Nema komentara

Оставите одговор

To Top