34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Šta kada dete pogreši?

Da li je dobro puštati decu da prave greške i kako one mogu uticati na njihov razvoj?

Nekad je bilo pravilo da je zadatak roditelja da odgajaju dobru i poslušnu decu. Takvo odgajanje podrazumevalo je zabrane i poslušnost. Dobro i poslušno dete je bilo ono koje uvek udovoljava svim zahtevima svojih roditelja.

Danas se takav odgoj smatra „dresurom“ i nikako nije poželjan. Dobar roditelj ima potpuno drugačiji cilj u odgajanju svog deteta. Dete bi trebalo samo da spozna šta je dobro, a šta loše, jer će na taj način naučiti kako samostalno da donosi odluke. Dete mora da razvija sopstveno mišljenje, mora da spozna razliku o dopuštenom i zabranjenom, i da razvija sopstvenu ličnost.

Odgoj takvog deteta zahteva puno vremena, truda, a time i strpljenja i tolerancije. Roditelji u tome često greše s obzirom na užurbani način života, a ponekad i zbog linije manjeg otpora. Često žele da dete neke stvari radi mehanički i tačno kako mu je rečeno. Na taj način dete o vlastitom ponašanju neće imati ni mišljenje, ni stav, a čak možda neće znati ni zašto radi određene stvari. Dete mora da ima mogućnost da samo razmisli o onome što čini. Zato mora imati pravo na greške, pravo na uviđanje i ispravljanje tih grešaka.

To se postiže jedino beskrajnim strpljenjem. Koliko ste se puta našli u situaciji kako govorite detetu šta sve mora da uradi da bi bilo spremno za vrtić? Mora da se obuče, umije i uzme igračku koju želi da ponese. Takođe, koliko ste se puta uhvatili da dete požurujete zbog stiske s vremenom i vičete na njega kako nije uradilo ovo ili ono i kako je sporo?

Kako bi se ovakve situacije što bolje rešile, mogli biste što više stvari da pripremite dan ranije kako biste tada imali više strpljenja za rituale vašeg deteta. Isto tako je s detetovim greškama. Ako nemamo dovoljno strpljenja da ga pustimo da samo uvidi gde je pogrešilo, dete neće prestati da čini jednu te istu grešku. Tako dete neće samo uvideti kako, zašto i u čemu je pogrešilo, jer će se osloniti na roditelja ćekajući gotov i ponuđen model ispravljanja greške. Svako dete može biti svesno, savesno, samostalno, odgovorno i snalažljivo, samo mora da ima kraj sebe roditelje naoružane strpljenjem!

Nema komentara

Оставите одговор

To Top