33. Novogodišnji LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 23. i 24. decembra 2023. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Šta niste znali o auto-sedištima za decu (a veoma je važno)

Nažalost, svedoci smo sve češćih tragičnih vesti koje nam stižu sa puteva širom Srbije i regiona na kojima se svake godine desi između 15.000 i 20.000 saobraćajnih nesreća u kojima čak oko 16.000 ljudi bude povređeno, a više od 10% povređenih su deca.

Da bismo ovoj crnoj statistici nekako stali na „put“ jedan od načina je i korišćenje auto-sedišta za najmlađe. Bilo da svoje dete vozite po gradu, na kraćim relacijama, ili ste se odlučili na neki duži put, budite savesni roditelj čije će dete biti pravilno vezano u svom ispravno postavljenom auto-sedištu. Imajte na umu da i pri brzini od 25 kilometara na sat deluje sila oko 20 puta veća od težine objekta, što znači da vaš mališan i prilikom kraćih vožnji po gradskoj gužvi, ako nije pravilno vezan, nije bezbedan u saobraćaju i može zadobiti ozbiljne povrede.

Prilikom kupovine i odabira auto-sedišta roditelji su često u dilemi jer na tržištu postoji veliki izbor modela i cena koji znaju da ih zbune.

Ako ste već pazarili auto-sedište za vaše dete, ili ste još u potrazi za onim idealnim, pročitajte neke nedoumice s kojima se roditelji uglavnom susreću prilikom odabira savršenog auto-sedišta za decu.

Nedoumice, pitanja i greške

Atest sedišta i koliko je to bitno?

Da bi sedište detetu u autu pružilo adekvatnu zaštitu prilikom sudara, ono mora biti atestirano. Prilikom kupovine, potražite oznake ECE R 44/04, ili ECE R 129 na sedištima koje garantuju bezbednost, a koje je prepisala Direktiva Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu. Neka ove oznake budu prve na listi stvari na koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine. Možete ih pronaći na nalepnici na sedištu sa zaokruženim slovom E i brojem koji označava numerički kod zemlje koja je izdala atest.

Imam stari auto koji nema sigurnosni pojas na zadnjoj klupi. Šta onda?

Nažalost, ova slika nije ništa neobično za Srbiju. Ako vaš četvorotočkaš ne poseduje sigurnosne pojaseve pozadi, najjednostavnije rešenje je da ih ugradite u ovlašćenom servisu. Nemojte postavljati sedišta bez sigurnosnih pojaseva jer ćete time možda samo postići kontra-efekat. Auto-sedšite koje nije adekvatno fiksirano automatski nije bezbedno.

Dete okrenuto suprotno od pravca vožnje

U ovom položaju, uglavnom se voze bebe do 15 meseci starosti, ali mogu i oni malo stariji. Na primer u Skandinavskim zemljama se u ovom položaju deca voze do otprilike četvrte godine jer su tada mnogo bezbednija u saobraćaju, a najviše prilikom čeonih sudara koji su ipak najčešći. Sedište se postavlja suprotno od smera vožnje, da bi se pri naglom kočenju, glava, koja je kod male dece mnogo teža od ostatka tela, oslonila na sedište i tako se izbegle eventualne povrede vrata i kičme.

Dete na prednjem sedištu u auto-sedištu

Zakonom je zabranjeno da se deca ispod 12 godina voze na prednjem sedištu. Međutim, dozvoljeno je samo kad su u pitanju deca do 3 godine starosti koja se voze u auto-sedištu koje je okrenuto suprotno od pravca kretanja vozila i pod uslovom da to vozilo ne poseduje vazdušni jastuk, ili je on isključen.

Kupovina/naručivanje sedišta iz inostranstvu

Uprkos nižim cenama i velikom broju modela, naručivanje sedišta za najmlađe iz inostranstvu nije baš najbolje rešenje za vašu kupovinu. Što zbog PDV-a, carine i visoke poštarine, ovakve kupovine vas na kraju mogu izaći dosta skuplje, a ponekad je neophodno da i po nekoliko meseci čekate na svoj proizvod. Ipak je bolje da auto-sedište pogledate „uživo“ i isprobate ga u svom automobilu pre kupovine. Naime, i najskuplje, najkvalitetnije auto-sedište neće pružiti adekvatnu zaštitu ako se u vašem automobilu ne može pravilno pričvrstiti. Na našem tržištu ima veliki izbor kvalitetnih auto-sedišta, tako da bi vam bilo najjednostavnije da kupovinu obavite u Srbiji. Iako kupovina auto-sedišta ne predstvlja zanemarujuću stavku u kućnom budžetu, ne zaboravite da je bezbednost vaše porodice na prvom mestu.

Šta znači Isofix povezivanje

Ovaj sistem vezivanja nastao je kao saradnja proizvođača auto-sedišta i proizvođača automobila.Istraživanja, bez obzira na to u kojoj su zemlji obavljena, daju slične podatke: oko 70 odsto auto-sedišta koja se postavljaju automobilskim pojasom ne montira sena zadovoljavajući način sa stanovišta sigurnosti. Zato je razvijen Isofix sistem koji omogućava da se auto-sedište lakše postavi (pričvrsti) u automobilu, što smanjuje mogućnost greške. Samo noviji modeli automobila imaju ovu opciju. Isofix sistem u samoj šasiji ima dve pričvrsne tačke, metalne „kuke“ koje se mogu napipati u pregibu između naslona i sedalnog dela zadnjeg sedišta. Ovim sistemom se ne može pričvrstiti svako dečje auto-sedište već samo ona koja su njime opremljena. Osim Isofix kuka, većina dečijih sedišta se mora učvrstiti i trećom tačkom fiksiranja. Proverite u uputstvu automobila koja je treća tačka dostupna u vašem autu, pa u skladu sa tome birajte dečje sedište.

Novo ili polovno auto-sedište?

Svakako da će vam svako preporučiti kupovinu novog auto-sedišta, ali ako se ipak odlučite za kupovinu polovnog, pre svega ostalog proverite da li je sedište učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi. Osim toga, obratite pažnju na godište, pitajte da li sedište poseduje atest i uputstvo za postavljanje, da li ima sve delove, te pregledajte pojaseve i plastiku zbog eventualnih oštećenja, naprsnuća. Ipak, polovno auto-sedište kupujte samo ako baš nemate drugog izbora. Bolje je uštedeti na garderobi, zabavi, slatkišima, nego na bezbednosti.

Upotreba auto-sedišta na kraćim relacijama

„Idem samo do radnje, brzo ćemo, mrzi me da ga stavim u sedište, žurim…” Koliko ste puta čuli ovakve ili slične rečenice roditelja, a možda ste ih i vi ponekad izgovarali? Više od 70% saobraćajnih nesreća dešavaju se upravo u gradu, na razdaljinama manjim od 8 km od polazišta. Zato, ne zaboravite ovu statistiku i potrudite se da kad god je vaše dete s vama u autu, bude bezbedno i sigurno.

Izgovore poput onih „I ja sam odrastao bez sedišta i šta mi fali, ili „Ne mogu da ga kupim, skupo je“ zaboravite, jer bezbednost vaše dece je u vašim rukama. Zato dragi roditelji, pamet u glavu, jer opasnost nikad ne spava, zato se konstantno trudite da bezbednost nikada ne odmara.

 

 

Izvor: Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top