32. Lilly junior Dečiji sajam biće održan 16. I 17. septembra 2023. na otvorenom – u Savskom parku (Beograd na vodi)

Šta utiče na to da deca imaju ‘brži’ mozak

Nedavno je, u nizu novih studija, potvrđeno kako vežbanje nije samo dobro za dečja tela koja se još oblikuju, nego i za dečje mozgove…

Naučnici sa Univerziteta u Ilinoisu objavili su kako devetogodišnjaci i desetogodišnjaci, koji su u dobroj telesnoj formi zahvaljujući trčanju i hodanju, imaju kompaktniju belu tvar u mozgu. Belu tvar čine snopovi aksona koji prenose živčane signale iz jednog dela mozga u drugi – što su oni kompaktniji, brža je i njihova aktivnost.

Naučnica Laura Heyman tvrdi da je fizička aktivnost dodatni način pomoću kojega deca mogu nadmašiti svoje vršnjake u rešavanju kognitivnih zadataka. Jedno finsko istraživanje otkrilo je da viša razina fizičke aktivnosti kod dece u prve tri godine školovanja poboljšava njihove sposobnosti u čitanju i aritmetičkim zadacima.

Rezultati su bili vidljivi posebno kod dečaka koji su pešice ili biciklom stizali do škole. U drugoj studiji pokazalo se da su jedanaestogodišnje devojčice koje su bile fizički aktivne imale bolje rezultate u predmetima poput prirode i društva.

Najbolje vežbe: Decu mlađu od 12 godina treba poticati na sve vrste fizičke aktivnosti tokom dana: hodanje, vožnja bicikla, igranje košarke ili fudbala oko sat vremena dnevno. Preporučljive su i zabavne igre poput penjanja, bacanja ili skakanja na trampolinu.

 

 

Izvor:  Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top