34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

STIŽU NAM RODE I LASTE: PROGRAM ZA ŠKOLARCE KOJI VOLE PRIRODU

Želimo da probudimo istraživački duh kod školske dece i da ih spojimo sa prirodom. Najbolji način za to upravo je druženje sa pticama u prirodi“

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je građane da se uključe u praćenje prolećne seobe ptica kroz aktivnosti na programu “„Proleće uživo“”.

U prvim danima marta očekuje se dolazak belih roda i seoskih lasti, a neke selice poput čaplji kašičara i vivaka već pristižu.

– „Želimo da probudimo istraživački duh kod školske dece i da ih spojimo sa prirodom. Najbolji način za to upravo je druženje sa pticama u prirodi“ – kaže Slobodan Knežević, koordinator programa Proleće uživo za Srbiju.

Aktivnosti u 2017. uključuju organizovanje po 10 predavanja i izleta za decu školskog uzrasta u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu, Čačku i Pirotu. Generalni pokrovitelji programa je Micubiši fond za Evropu i Afriku, navedeno je u saopštenju Društva.

“Proleće uživo” je međunarodni program koji organizuju partneri globalne mreže za zaštitu ptica i prirode “BirdLife International” sa ciljem da se podstakne i razvije interesovanje za ptice selice i zaštitu prirode.

U Srbiji ga sprovodi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sa svojim lokalnim partnerima.

Prijavljivanje nalaza počinje od marta, u vreme njihovog dolaska iz Afrike u naše krajeve i traje do juna.

Program je prvenstveno namenjen deci školskog uzrasta, ali su i svi ostali zainteresovani dobrodošli.

Predsednik Društva Milan Ružić kaže da se mnoge ptice selice svrstavaju u ugrožene vrste jer im zbog uništavanja staništa i krivolova populacije decenijama opadaju.

„Međunarodna naučna studija pokazala je da se u oblasti Sredozemlja godišnje nelegalno ubije oko 25 miliona ptica selica što ostavlja katastrofalne posledice i po ptice koje se gnezde u Srbiji“, zaključio je on.

 

Izvor: Detinjarije

Nema komentara

Оставите одговор

To Top