34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Stripovi razvijaju ljubav prema knjizi

Iako mnogi smatraju da stripovi nisu dobar izbor, stručnjaci tvrde da su korisni koliko i knjige, jer kombinacija zabavnih crteža i kratkih tekstova može da bude pravi put ka buđenju ljubavi prema knjizi

Psiholozi su jednoglasni u stavu da bi roditelji trebalo da rade na razvijanju čitalačkih navika kod dece. Iako mnogi smatraju da stripovi nisu dobar izbor, većina stručnjaka tvrdi da su korisni koliko i knjige, jer kombinacija zabavnih crteža i kratkih tekstova može da bude pravi put ka buđenju ljubavi prema knjizi.

Do ovakvog zaključka je došla i grupa istraživača sa Univerziteta Ilinois. Profesorka Kerol Tili kaže da su oni podjednako dobri kao i druge vrste pisanog teksta.

– Odrasli smatraju da deca u njima samo gledaju slike. To jeste tačno u nekim slučajevima, ali oni isto rade i sa ilustrovanim knjigama. Mališani koji čitanjem žele da dođu do nekog saznanja, moraju tekstu da priđu sa pažnjom. Kada shvatite da slike i reči zajedno prave priču kvalitetnijom, jasno je da su stripovi korisni koliko i enciklopedije – kaže Kerol.

 

Izvor:  Vecernje novosti

Nema komentara

Оставите одговор

To Top