34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Svaki treći osnovac u Srbiji žrtva elektronskog nasilja

Osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić je na predstavljanju projekta „Bezbednost na internetu – bezbednost u životu“ rekao da je svega 12 odsto srednjoškolaca svesno rizika od elektronskog nasilja

NOVI SAD – Osnivač Fondacije „Tijana Jurić“. Igor Jurić, otac ubijene devojčice po kojoj je nazvana Fondacija, upozorio je danas da je prema poslednjim statistikama svaki treći osnovac u Srbiji bio žrtva elektronskog nasilja.
Jurić je na predstavljanju projekta „Bezbednost na internetu – bezbednost u životu“ u Novom Sadu rekao da je svega 12 odsto srednjoškolaca, korisnika interneta svesno rizika od elektronskog nasilja, te da čak 45 odsto prosvetnih radnika „ne može da prepozna i reaguje na elektronsko nasilje među decom“.

„Vrlo je važno zato raditi i sa prosvetnim radnicima i roditeljima i često apelujem na njih da su oni možda veća krizna grupa, jer su deca danas tehnološki pismenija od starijih“, rekao je Jurić.

On je rekao da projekat „Bezbednost na internetu – bezbednost u životu“ obuhvata 40 edukacija o bezbednoj upotrebi interneta za decu, svaka od po dva školska časa u partnerskim školama.

Predavanja u školama sadržaće kombinaciju teorijskog i praktičnog, držaće ih stručnjaci Fondacije „Tijana Jurić“, a projekat je podržalo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Državna sekretarka u tom ministarstvu, Tatjana Matić ocenila je da bezbednost dece na internetu zahteva ne samo angažovanje civilnog sektora, već i institucionalno angažovanje.

„Vlada je donela Uredbu o bezbednosti i zaštiti dece na internetu, jer ovo više nije problem koji može da se bavi samo civilni sektor. On je prerastao okvire sporadičnih incidenata i postao je svakodnevica, a svakodnevno stižu informacije o žrtvama nasilja na internetu“, rekla je Matić.

Ona je navela i da je u finalnoj fazi otvaranje Kontakt-centra za upravljanje incidentima i pružanje podrške informacionoj bezbednosti i bezbednosti dece na internetu, koji sprovodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Matić je dodala da Vlada Srbije u okviru reforme obrazovanja planira da u obrazovni sistem uvede savremenu tehnologiju, i podvukla da „decu ne smemo plašiti internetom, već ih zaštiti od njegovog lošeg uticaja“.

„Treba naći meru i način na koju ćemo decu o tome edukovati. Mislim da je ključno učešće civilnog sektora, državnih institucija, ali i novinara, kako bi smo zajedno doprineli povećanju svesti o opasnostima, i da decu uputimo u ono što jeste dobro kod korišćenja savremenih tehnologija“, rekla je ona.

Fondacija „Tijana Jurić“ je neprofitna organizacija, osnovana 2016. godine, sa zadatkom da doprinese većoj bezbednosti dece.

Petnastogodišnju Tijanu Jurić krajem jula 2014. godine ubio je Dragan Đurić iz Surčina koji sada izdržava kaznu od 40 godina zatvora.

 

Izvor :  Vecernje novosti

Nema komentara

Оставите одговор

To Top