34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Tablete su štetne za decu. Kako im onda pomoći da se izbore sa bolestima?

Respiratorna infekcija. Ko se ne naježi na pomen ove dve reči u istoj rečenici, verovatno nema dete koje ide u školu ili vrtić. Ovo doba godine je naročito pogodno za prenošenje raznoraznih virusa i bakterija, a često je dovoljno i da dete izađe na malo hladniji vazduh pa da ga „uhvati prehlada”.

U parkiću u koji ja odlazim s decom, već od septembra ćete videti da su klinci pod punom opremom. Kapa se podrazumeva, zimska jakna čim temperatura padne ispod 15 stepeni. Da li zbog tolikog opreza ili zbog toga što je uzročnika infekcija u vidu virusa sve više, tek reklo bi se da su deca danas mnogo sklonija razboljevanju. Slinavi nosevi i kašalj se više i ne smatraju alarmantnim stanjem.

Ali, ako ne reagujete na vreme, može vam se desiti da, kao i moj suprug i ja, sa dvoje male dece (jedno dve godine, drugo dva meseca) u ponoć zaglavite u Tiršovoj zbog visoke temperature. Dobro, jesmo mi malo paničari i jeste nam se posle naš pedijatar smejao što smo digli toliku frku, ali smo barem naučili lekciju – ne ignorisati prve simptome. Verujem da su istu lekciju naučili i roditelji koji su očajnički pokušavali da nagovore svog sina od 6-7 godina da pristane na inhalaciju. Plač, otimanje, histerija, moljakanje, obećanja, pretnje, sve ono čemu roditelji u normalnim situacijama ne žele da pribegnu, iskrsava kada se u pola noći sa detetom koje ne može da diše nađete u dežurnom domu zdravlja. Iskrena da budem, kad vidim tu skalameriju, ni meni se ne mili da se inhaliram pa decu ne mogu ni da krivim…

Zašto inhalacija, a ne lekovi

Jednostavno je. Najefikasniji način lečenja respiratornih bolesti je primena aerosol terapije, tj. inhalacije. Na ovaj način se čestice prečnika između 0.001 i 100 mikrona prenose vazduhom do respiratornog trakta gde se otpuštaju aktivni sastojci leka.

Prednosti aerosol terapije u odnosu na terapiju lekovima ili injekcijama su brojne. Za razliku od unošenja leka putem krvotoka koji se „raspe“ po celom organizmu, ovde dolazi do koncentracije i dejstva tačno na obolelo mesto. Tako se pozitivan efekat postiže u najkraćem mogućem vremenu i uz minimalnu dozu leka. Takođe, ovaj način lečenja preporučuju pulmolozi i pedijatri jer tablete štetno deluju na rast i razvoj malog organizma.

Kako je inhalacija priličan stres za malo dete, potrebno je na neki način im taj čin olakšati, približiti. Dobra ideja su inhalatori namenjeni upravo deci, koji umesto na opasnu skalameriju liče na igračke. Baš je takve aparate kompanija Keprom donirala Domovima zdravlja širom Srbije (njih ukupno 62) gde sada deca, sigurno, mnogo lakše podnose inhalaciju. A s obzirom na to da ovo nije nimalo skupa „igračka”, svako ko sebi može da priušti bi trebalo da ovaj inhalator ima u kući pa da, umesto među viruse kojima Domovi zdravlja obiluju, dete mogu inhalirati u kućnim uslovima, bez stresa.

Mi smo nabavili jedan, ćerkica je izabrala zeku (mada se mami više dopao hipo) i sad čekamo sledeću priliku da ga upotrebimo. Nadamo se da neće biti skoro :).

 

 

Izvor:  Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top