34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Tajne muzičkog dara

Izuzetno muzički nadarenu decu nije teško prepoznati. Ona još od najranijeg detinjstva, kada tek počinju da sviraju neki instrument, čine to sa velikim žarom

 

IZUZETNO muzički nadarenu decu nije teško prepoznati. Ona još od najranijeg detinjstva, kada tek počinju da sviraju neki instrument, čine to sa velikim žarom. Imaju izvanredno muzičko pamćenje, spremni su da improvizujući menjaju ono čemu su ih naučili, ali i da sa razumevanjem „hvataju“ kompletnu muzičku strukturu. Takođe, pokazuju sposobnost transponovanja melodije u nove tonalitete, objašnjavaju stručnjaci.

Za razliku od njih, druga deca čitaju partiture, a zanima ih i muzička teorija. Lako prate muzičke zahteve, dekodiraju i beleže ritam i melodijsku liniju. Čak im i pamćenje zavisi od muzičke strukture. Bolje pamte poznate strukture, harmonije i ritam nego nasumične.

Daroviti se slobodno kreću između četiri načina pristupanja muzičkom delu menjajući centar pažnje između instrumenta i tehnike izvođenja, partiture, zvuka i muzičke strukture. Poseduju i povećanu osetljivost za boju zvuka.

 

 

Izvor: Vecernje  novosti

Nema komentara

Оставите одговор

To Top