34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Tinejdžeri na svađe reaguju napadom i povlačenjem

Nasuprot tome, tinejdžeri koji koriste tehnike rešavanja problema kako bi izgladili nesuglasice sa roditeljima psihički su zdraviji i grade srećnije odnose sa ljudima

Adolescenti na svađe sa roditeljima uglavnom odgovaraju napadom i povlačenjem, a ređe poslušnošću i još ređe rešavanjem problema. O tome je za Njujork Tajms pisala Liza Damur, naglasivši da su prva dva odgovora usko povezana sa depresijom, anksioznošću i delinkvencijom.

– Nasuprot tome, tinejdžeri koji koriste tehnike rešavanja problema kako bi izgladili nesuglasice sa roditeljima psihički su zdraviji i grade srećnije odnose sa ljudima – piše Liza. – Konstruktivne svađe se dešavaju kada adolescenti uzimaju u obzir argumente sa obe strane, a loše onda kada to ne rade.

Međutim, problem je što se oni teško stavljaju u poziciju drugog, jer su im „glave usijane“, ali i to što roditelji ne uspevaju uvek da ostanu trezveni u raspravama, nego vuku vodu na svoju vodenicu. Zato je suština da se odrasli i tinejdžeri nađu na pola puta, tako što će, kada se malo ohlade, pokušati da premoste nesuglasice, a ne da nastave da se ljute ili vređaju.

 

Izvor:  Vecernje novosti

Nema komentara

Оставите одговор

To Top