33. Novogodišnji LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 23. i 24. decembra 2023. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Transformacija izbornog sporta

Predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je da se od naredne školske godine za učenike petog razreda obavezni izborni nastavni predmet Fizičko vaspitanje – izabrani sporttransformiše u sportske aktivnosti. Programske aktivnosti dosadašnjeg predmeta Fizičko vaspitanje – izabrani sport realizovaće se u skladu sa prostornim i ljudskim resursima škola. Sadržaj, način i realizaciju sportskih aktivnosti škole biće planirani Školskim programom i Godišnjim planom rada. Umesto jednog časa nedeljno izbornog premeta Fizičkog vaspitanja – izabrani sport sportske aktivnosti trajaće jedan i po čas nedeljno, a realizovaće se  u toku nastavnog dana, kao svakodnevne fizičke aktivnosti, u toku više radnih i nastavnih dana, u toku nenastavnog dana (radna subota), ili na neki drugi način , što će škole precizirati propisanim aktima.

Ministarstvo je uputilo Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja inicijativu za izradu novog nastavnog plana i programa za drugi ciklus osnovnog obrazovanja i izradu programa za peti razred osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Sportske aktivnosti neće ulaziti u fond časova pa se time neće ni povećati opterećenost učenika, dok će sa druge strane učenici imati mnogo više fizičkih aktivnosti.

Planirane izmene neće umanjiti normu časova nastavnicima fizičkog vaspitanja, već će im norma biti uvećana za pola časa.

 

 

Izvor:  Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top