34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

U čemu najčešće greše roditelji kada je novac u pitanju

Roditelji mogu često da se zanesu u potrošnji novca na sve što je vezano za decu. Isto tako razgovori o novcu i to i o zaradi i o potrošnji se često svode na minimum ili potpuno izostaju. Ali, imajte u vidu da deca vide i uče iz svakog vašeg ponašanja pa tako i iz načina na koji vi upravljate novcem.

Bolje je da ih vi naučite kako pametno da upotrebe svaku hiljadarku koju dobiju nego da to prepustite drugarima. Svaki vaš propust može loše uticati na sposobnost deteta da rukuje novcem i kasnije u životu. Evo koje četiri greške roditelji najčešće prave kada je novac u pitanju i kako da to popravite:

Deca već od treće godine mogu da razumeju osnovni koncept novca poput čekanja da se nešto kupi i odluka da li treba potrošiti ili uštedeti. Ukoliko mislite da kasnite sa lekcijama o novcu jer imate veliko dete nemojte se plašiti već počnite odmah. Vodite osnovne razgovore i prilagodite rečnik i objašnjenja detetovom uzrastu.

sl-3

Kako?

Koristite ono što se dešava u njegovom životu kao početnu tačku za razgovor o novcu. Ako ste planirali šoping za letnju garderobu ili se približava matura, zajedno odredite budžet, istražite cene odeće i svih troškova koji mogu da se pojave. Zatim diskutujte o tome šta su potrebe i želje deteta i odlučite zajedno šta će se kupiti.

Šta još možete da uradite?

Otvoreno pričajte o svim troškovima, od osnovnih namirnica do računa za struju. Deca će imati veliku korist od poznavanja realnih cena i troškova života.

Ustanovite obavezno vreme čekanja pre bilo kakve veće kupovine. Dogovorite se da svaka odluka „mora da prenoći“. Razgovarajte o ceni ali i o prednostima i manama stvari koju treba kupiti i onda, par dana kasnije, kritički revidirajte ocene i donesite odluku.

Pričajte deci o svojim finansijskim greškama. Objasnite im koje ste to loše odluke doneli, zašto ste se pokajali i kako ste rešili situaciju.

Najvažnije je da ODMAH počnete da pričate o novcu i neka ta priča ne prestaje jer uvek ima nešto važno da se nauči.

Deca su slabost roditeljima, rođacima i prijateljima. Svi im nešto kupuju od malena i sve češće je to i preterano. Onda ne treba da vas čudi da deca imaju problem da shvate da im je dostupna ograničena količina novca. Pomozite im u tome.

Jedan od načina je da napravite listu stvari koje više nećete plaćati i pobrinite se da ni dečiji džeparac ne može da pokrije te stvari. Ponudite deci mogućnost da urade nešto više u kući nego obično i da tako zarade više novca. Cilj je da u njima probudite želju za zaradom i izgradnju radne etike.

Kada vam se dete obrati sa žalbom da više nema novca u njegovoj kasici, izbegavajte da rešavate problem tako što ćete mu dati novac. Nemojte ih izvlačiti osim ako stvarno nije jako hitno i važno. U suprotnom prebacite loptu na decu pitanjima „Kako ćeš da rešiš situaciju? Da li imaš ideju?“ ili „Šta bi drugačije uradio/la sledeći put?“.

Sa čestom upotrebom platnih kartica, novac postaje potpuno nevidljiv. Deca ne vide kada novac leže na vaš račun već samo kako vadite svežanj novčanica sa bankomata. Razmišljajte o tome i setite se da im objašanjavate proces toka novca. Objasnite deci kada vaš novac leže na račun i ponekad im i pokažite kako deo novca odvajate i polažete na štedni račun kao rezervu za kad zatreba. Tako novac neće biti misterija i učinićete im veliku uslugu.

Upotreba kartica kao sredstva plaćanja je sasvim normalna stvar što znači da i deca treba da nauče da ih koriste, ali odgovorno! Zavisno od vašeg iskustva možete se plašti da decu i upoznajete sa karticama i dajete im pristup istim. Imajte na umu da će, ako ne nauče od vas, sve o karticama naučiti od drugara. Sa dolaskom i onlajn plaćanja, velika je verovatnoća da već znaju šta su kartice naročito ako su u tinejdžerskom uzrastu. Zato je bolje da se pozabavite ovom temom.

Pokažite deci kako se prati potrošnja na kartici. Zajednički kontrolišite izvode i odlučujte kada i koliko se plaća karticom. Recite im koji podaci prilikom upotrebe kartice su poverljivi i koje ne smeju nikome da daju (PIN). Objasnite im da nije dobro da PIN čuvaju u blizini kartice i da ne treba da ga daju ni najboljem drugu na „poverenje“. Dogovorite se da vam prvo kažu šta žele da kupe pre nego što sami bilo šta urade. Ako vaše dete igra igrice onlajn, objasnite mu da ne treba da igra one koje zahtevaju kupovinu bilo čega itd.

 

Izvor: Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top