33. Novogodišnji LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 23. i 24. decembra 2023. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Učenje čitanja – veština koja nije laka (Dete usvaja čitanje kroz tri faze)

Čitanje je veoma važna veština, jer su knjige, a sada i internet, osnova našeg celokupnog znanja. U toku svog dugogodišnjeg rada često sam bila svedok situacija da mi se roditelji javljaju da njihova deca, koja pohađaju peti, šesti, sedmi razred osnovne škole (pa čak i roditelja tinejdžera), imaju probleme čitanja i da zbog toga ne mogu da prate nastavu, niti da nauče gradivo. Na moje pitanje zašto se nisu ranije obratili za pomoć gotovo redovno sam dobijala odgovor da ranije to niko nije primetio kao problem, već su im nastavnici govorili da im je dete lenjo i da neće da čita.

Iz ovih razloga u daljem tekstu ćemo vam izneti osnovne podatke o učenju čitanja kod dece. Kada se analizira proces čitanja u razvojnom okviru, jasno je da se zahtevi, kao i sam proces čitanja, menjaju tokom vremena i ove promene se mogu i moraju sagledati kao razvojne faze u toku sticanja sposobnosti čitanja.

Dete usvaja čitanje kroz tri faze:

Logografska faza učenja
Alfabetska faza učenja
Ortografska faza učenja
1. Logografska faza učenja čitanja

slikacitanje2Logografska, prva faza učenja čitanja, je određena strategijom sagledavanja reči kao celine. Dete fokusira minimalnu pažnju na delove reči, usredsređeno je na sliku reči kao celinu. Kada, na primer, napišete detetu, MAMA, TATA ili njegovo ime, ono odmah zna da ih pročita iako sve ostalo ne ume da pročita. To je zato što je te prve reči dete zapatilo kao što pamti slike. Međutim, budući da još uvek ne ume da analizira reč, niti da spaja slova u reči, sve ostale reči, ako mu napišete, neće umeti da pročita.

Zapamtite: logografsku fazu dete prolazi još na predškolskom uzrastu.

 

  1. Alfabetska faza učenja čitanja

U toku alfabetskog stadijuma dete menja svoju strategiju sagledavanja reči. Sada pažnju usredsređuje na elemente, te dominira proces analize i sinteze reči. Tada dete sriče ili čita slovo po slovo i na kraju kaže celu reč.

Zapamtite: alfabetsku fazu neka deca prolaze već u toku pripreme za školu, neka određenoj deci treba više vremena, pa su u toj fazi i tokom prvog polugođa prvog razreda, ali bi ovu fazu morala sva deca da usvoje najksanije do kraja prvog razreda.

 

  1. Ortografska faza učenja čitanja

slikacitanje3U toku ortografske faze učenja čitanja dete uči standardizovan sistem pisanja određenog jezika, uključuje prefikse, sufikse…, ovladava svim pravilima pisanog jezika. U toku ove faze dete više ne čita slovo po slovo, već čita reč po reč, ili, u slučaju dužih reči, prva dva sloga a ostatak reči tečno.

Zapamtite: kada dete trećeg razreda i dalje čita slog po slog, ili suviše greši u toku čitanja, kada često ne zna koji red treba da pročita, preskače redove, tada se obavezno obratite logopedu, jer su to znaci koji mogu da ukažu na probleme čitanja, na DISLEKSIJU.

 

 

Izvor:  Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top