34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Uloga bake i deke u vaspitanju unuka

U porodici može da dođe do konflikta kada se stariji mešaju mlađima u odnose sa decom

VASPITANjE dece posao je roditelja, a bake i deke bi tu samo trebalo da pripomognu. Da je nekada starijim članovima porodice teško kada greške svoje dece gledaju sa strane, priznaju i stručnjaci, ali su saglasni da svako mešanje može da izazove brojne konflikte. Zato je bezuslovna ljubav ono što bi bake i deke mališanima trebalo da pruže.

Mlade porodice, u kojima mame i tate odlaze ujutru na posao i vraćaju se uveče, zavise u velikoj meri od baka i deka. Oni koji žive daleko od roditelja znaju koliko je teško prepustiti dete neznancu, umesto osobi koja ih je odgajila.

– Bake i deke su važni u vaspitanju dece, a najbitnija je bezuslovna ljubav koju im pružaju – navodi psihoterapeut Zoran Milivojević. – Danas većina mladih porodica zavisi od starijih članova. Onima, koji žive daleko od svojih ili su im roditelji umrli, vidimo koliko je teško da odgajaju decu. Ipak, problemi su brojni ukoliko mališane odgajaju i roditelji i bake i deke. Tako, ako je jedan roditelj zadovoljan načinom na koji su ga njegovi otac i majka vaspitali, taj model želi da primeni i na novom članu porodice. Ako oba partnera žele da vaspitaju najmlađe na „način svojih roditelja“ dolazi do konflikta prvenstveno među njima. U takvoj situaciji važna je njena mama, jer je ženi majčino mišljenje bitno, dok prema svekrvi oseća poštovanje. I obrnuto. Tada lako može da dođe do svađe i takmičenja između baka oko toga koja je u pravu. To se na svaki način mora izbeći.

Milivojević govori da je problem i kada roditelji deteta nisu zadovoljni vaspitanjem koje su dobili od svojih. Zato uvode novine. Dopuštaju ono što njima nije bilo dozvoljeno, pružaju uskraćeno. Na novotarije bake i deke gledaju sa neodobravanjem, kao nešto što kvari mališane. Pa dok su kod njih, pokušavaju da ih vaspitaju na svoj starinski način. Uvereni da će im pokvariti najmlađe, kao i njih, roditelji im sve ređe decu poveravaju na čuvanje. I opet lako dođe do svađe, rasprava oko toga koji je način bolji, ko je u krivu.

– Seniori moraju da priznaju da su njihova deca odrasla. Ako to ne urade, ćerka će od majke stalno čuti: „Nemaš ti pojma, pusti mene da ti pokažem“. Tada baka majci oduzima autoritet, prevaspitava je, i dolazi do novih sukoba. Ćerka počinje da se buni i nastaje „rat“. U tom slučaju, jedino rešenje je distanca, što je šteta za unuke – ističe psihoterapeut.

Sagovornik „Novosti“ naglašava da je vaspitanje dece primarni zadatak roditelja, a bake i deke bi trebalo samo da im pripomognu.

– Da bi se izbegle sve moguće neprijatnosti, potrebno je da svi sednu za sto i da se dogovore – ističe Milivojević. – Partneri bi prvo sa svojim roditeljima trebalo da vide da li oni hoće i koliko mogu da pomognu. Ali i da im stave do znanja da je njihova reč poslednja kada je vaspitanje novog člana porodice u pitanju. Možda baka i deka žele da uživaju u penziji, a ne da stalno čuvaju unuke. To je sasvim u redu i to treba saopštiti deci, da znaju da ne računaju u tolikoj meri na njih. Ako seniori žele pak stalno da budu prisutni, roditelji moraju da povuku granicu. Bake i deke moraju da shvate da su roditelji ti koji vaspitavaju decu i da je potrebno da podrže odabrani model odgoja. Moraju da prihvate da su se vremena promenila, da veruju da je takav način vaspitanja najbolji za njihove unuke, kao i da pokažu tolerantnost u svim situacijama.

VEČNE VREDNOSTI

RODITELjI, da bi dobro vaspitali dete, moraju da znaju u kakvom vremenu će ono živeti. Danas, kako kaže psihoterapeut Zoran Milivojević, oni ne znaju kakvo će društvo biti sutra. Sve se ubrzava, pa očevi i majke postaju nekompetentni da procene buduće društvo, a to tek ne mogu da urade bake i deke.

Ipak, vrednosti poput pravednosti, poštenja, poštovanja sebe i drugih su večne i univerzalne, a to bi mališane trebalo naučiti. Tu su i radne navike, samodisciplina, razvitak empatije i socijalne inteligencije…

MORA DA POSTOJI „NE SMEŠ“ I „MORAŠ“

DA bi mališani bili dobro vaspitani, mora da postoji konflikt između deteta i onih koji ga socijalizuju. Kako bi dete izraslo u funkcionalnu individuu, mora da čuje „ne može“, „ne smeš“, „moraš“… Zato bake i deke ne smeju dete da doživljavaju kao „žrtvu“, da ga brane od roditelja i udovoljavaju mu u svemu. Ujedno, moraju da nauče unuke kako da se ponašaju u javnosti, da komuniciraju sa drugom decom. Najbitnije, kako da se postave prema okolini koja ih ne voli toliko kao ukućani i da shvate da je to normalno.

 

Izvor:  Vecernje novosti

Nema komentara

Оставите одговор

To Top