34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Upozorenje psihologa: Deca će biti sve agresivnija

Psiholog Aleksandra Janković upozorava da će maloletničko nasilje postati sve češće i sve brutalnije ukoliko društvo hitno ne preduzme mere kojima bi se ovaj negativni trend zaustavio.

Vest da je maloletnik pokušao da u Beogradu siluje ženu (49), kao i da su vršnjaci iz razreda pretukli dečaka (10) u Vranju, potresle su Srbiju. Dečaku S.R. (14) sa Čukarice napisane su u policijskoj stanici dve krivične prijave, za pokušaj silovanja i pljačku, ali je potom pušten kući jer je mlađi maloletnik.

Aleksandra Janković navodi za portal SrbijaDanas.com  da je zabrinjavajuće što se agresivnost prebrzo premešta na sve mlađe uzraste.

– Pandorina kutija je otvorena i nagomilana agresija sve više izlazi na površinu. Uz sve faktore, od krize do besparice, najgore je što deca svakodnevno gledaju priče o ubistvima, nasilju u porodici… Zbog toga nije ni čudno što ona nesvesno počinju da veruju da je nasilje normalno jer im se takva poruka konstantno šalje – priča Jankovićeva.

Znaju da neće biti kažnjeni

Ona napominje da veliki problem predstavlja to što adolescenti postaju sve svesniji da će njihovo ponašanje proći nekažnjeno.

– Postaje nepredvidivo ko će i kada nešto uraditi. Ranije je moglo da se pretpostavi da će problematično dete biti u stanju da nasrne na nekoga, a sada se više ništa ne može unapred garantovati. Normalno je da adolescenti u tom uzrastu imaju osećaj da su svemoćni, pa čak i da su besmrtni, zbog čega bez ikakvog straha čine razne stvari.

Jankovićeva tvrdi da je suština problema u tome što su „maloletnici postali svesni svojih prava, ali ne i obaveza“.

– Oni sada vrlo dobro znaju da će za kršenje zakona u tom uzrastu proći bez kazne, možda uz neke minimalne disciplnske sastanke, što veoma zloupotrebljavaju. Nemaju strah da bi zaista mogli biti kažnjeni, niti strepe za bilo kakve posledice.

Silovanje kao demonstracija moći

Slučaj pokušaja silovanja žene od maloletnika Jankovićeva objašnjava „iskaljivanjem nagomilanih frustracija“.

– Silovanje nikada nije rezultat erotske privlačnosti. Ono je uvek demonstracija moći. Zato nažalost nije iznenađenje da je maloletni delinkvent napao ženu koja može da mu bude majka, pa čak i baka. Kod silovanja je ideja da se žrtva ponizi, da se poništi kao čovek, a seks je samo oruđe da se do toga dođe. Zbog toga su u ratu češća silovanja nego u mirnodopskom periodu jer se time demonstrira nadmoć.

Jankovićeva upozorava i da se odobravanjem nasilja nad ženama u televizijskim formama i na novinskim stubcima adolescentima šalje poruka da će proći nekažnjeno za iživljavanje nad slabijima.

Deca preotela autoritet od roditelja

Aleksnadra Janković upozorava da roditelji više nemaju autoritet nad decom.

– Deca su preuzela autoriet od roditelja i to postaje ozbiljan problem. Roditelji se stalno snebivaju na pomen dece, da im nešto ne fali, da im sve bude potaman… Sve je više roditelja koji ne veruju da je njihovo dete u stanju da učini nešto loše, što deca uveliko zloupotrebljavaju – kaže Jankovićeva.

– Tom dečaku koji je pokušao silovanje treba stručno pomoći i nadgledati ga. Društvo mora naći vremena da pomogne takvoj deci i ne sme sedeti skrštenih ruku. Nasilje nad ženama je nažalost postala svakodnevna pojava. Deca u društvu odraslih svaki dan gledaju verbalno nasilje nad ženama, uz komentare tipa „ja bih njoj pokazao na ovaj ili onaj način“, a sve uz seksualnu konotaciju.

Vršnjačko nasilje kao dobar dan

Vršnjačko nasilje je, po rečima Jankovićeve, dovedeno do stadijuma da „više nije vest“.

– Pre tri ili četiri godine šokirala bi nas vest da je sedam, osam vršnjaka brutalno pretuklo drugara iz odeljenja, kao što se dogodilo u Vranju, ali sada nas više to ne iznenađuje jer nam je vršnjačko nasilje postalo kao dobar dan. Nad svima nama je izvršen vid duhovnog genocida. Tužno je da mi kao narod čiji su osnivači sveci, Sveti Sava i Sveti Simeon Mirotočivi, slavi Noć veštica umesto Svetog Luke. Nemamo više ni kult roditelja, ni kult baka i deka. Nemamo ni kult nastavnika i profesora, tako da sve deluje kao da smo nad decom potpuno izgubili kontrolu – zaključuje Jankovićeva.

 

Izvor:  Moj  pedijatar

Nema komentara

Оставите одговор

To Top