34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Uspeh u školi zavisi od ishrane

Učenici koji su tokom prva tri razreda osnovne škole jeli povrće, voće, ribu i integralne žitarice, dobijali su bolje ocene od vršnjaka koji su uglavnom unosili meso, slatkiše i začinjena jela.

UČENICI koji su tokom prva tri razreda osnovne škole jeli povrće, voće, ribu i integralne žitarice, dobijali su bolje ocene od vršnjaka koji su uglavnom unosili meso, slatkiše i začinjena jela. Rezultati studije u kojoj je uključeno 160 mališana, pokazalo je da zdrava hrana utiče na bolje čitanje, pisanje i razumevanje gradiva. Kvalitet ishrane praćen je i analiziran na osnovu dnevnika namirnica, a uspeh u školi uz pomoć standardizovanih testova. Deca koja su se pridržavala zdravog jelovnika, najbolje su uradila školske zadatke.

– Rezultati studije nisu povezani sa socijalnim statusom učenika, fizičkom aktivnošću i građom, već isključivo sa namirnicama koje su unosili u organizam – rekao je doktor Ero Hapala, jedan od vođa studije. – Zdrava ishrana se ispostavila kao važan faktor za učenje i razvoj kognitivnih sposobnosti.

 

Izvor: Vecernje novosti

 

Nema komentara

Оставите одговор

To Top