34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Zakon o nestalim bebama u završnoj fazi

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je Zakon o nestalim bebama, koliko je njemu poznato, u krajnje završnoj fazi.

Kako je rekao, Ministarstvo zdravlja je samo jedan deo u pravljenju tog propisa.

Lončar je novinarima, nakon obilaska porodilišta „Dragiša Mišović“, rekao da takav zakon nije lako doneti, jer ga nema niko u Evropi, a ni u svetu.

„Morali ste da napravite nešto gde ne možete da se oslonite ni na kakva iskustva. Treba da radimo slučajeve od pre 50-60 godina i da to stavimo u pravni okvir. Želeli smo da sve ispoštujemo, da što više stvari stavimo u taj zakon“, rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja ima svoje članove koji su deo tima koji radi na tom zakonu, ali je dodao da Ministarstvo pravde mora da uokviri zakon i usaglasi ga sa svim onima koji su imali primedbe.

„Postojale su neke primedbe koje se ispravljaju, da li će svi biti zadovoljni i da li će ga svi pohvaliti, ne znam, ali je krajnje vreme da izađemo sa tim, jer smo ga usaglasili sa onima koji su imali najveće primedbe“, rekao je Lončar.

Povodom projekta „Bebo, dobro došla na svet“, koji omogućava elektronsku prijavu novorođenčadi, Lončar kaže da je to još jedan od načina da se spreči krađa beba.

„Pored duplih protokola, koje smo uveli, ovo je dodatni način zaštite beba“, rekao je Lončar.

 

Izvor: B 92

Nema komentara

Оставите одговор

To Top