34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Zašto je važno da deci kupujete knjige s nalepnicama

Nisu sve knjige s nalepnicama iste. Deca ih obožavaju, to nije sporno, ali su one veoma često nemaštovite, sa nabacanim scenama na nekoliko strana, na koje treba nalepiti predmete i likove. I tu se cela mudrost završava. Naravno da su i ovakve knjige korisne, pre svega u smislu razvoja fine motorike (odlepljivanje nalepnica i njihovo lepljenje) i kreativnosti i mašte i da ih treba ponuditi deci kao igru, a ne kao sredstvo za učenje.

Ipak, to neverovatno obožavanje koje deca imaju ka nalepnicama može se iskoristiti i daleko bolje. Može pomoći da se uz pomoć nalepnica sastavljaju slagalice, rešavaju zadaci, vežba koncentracija, preciznost, pronalaze razlike pa i da se uče oblici, brojevi slova.

Baš su takve dve nove knjige u izdanju Lagune – Zlatokosa i tri medveda i Tri lukava jarca. I jedno i drugo bajke, deci bliske zbog „laganog” načina kazivanja, lišenog nasilja koje viđamo u popularnim bajkama. Osim toga, bajke su odličan način da deca počnu da uče da čitaju.

Zadaci i nalepnice u ovim knjigama su tu da razviju priču i pomognu deci pri učenju prvih pojmova. Dodavanjem nalepnica, dete se uključuje u samu priču, razvija motoričke sposobnosti i kreativnost. Osim toga, uočavanje detalja na slikama pomaže deci da se bolje koncentrišu.

Tu su i jednostavne radnje sa brojevima koje potpomažu učenje osnova matematike na zabavan i svrsishodan način. Uočavanje razlika razvija pamćenje i podstiče mališane da prave poređenja, što je veoma važno kad je u pitanju savladavanje brojeva i slova.

Konačno, crtanje i bojenje razvijaju kreativnost i podstiču decu da razmišljaju o priči.

Sama edicija ima još dve knjige koje nismo videli, ali verujemo da su podjednako dobre – Tri praseta i Patuljci i obućar. Dozvolite detetu da odabere sebi najdražu i da uživa u usvajanju prvih znanja iz matematike, vežba motoriku, smišlja priču, pronalazi i otkriva razlike i izlaske iz lavirinta i još mnogo toga.

 

 

Izvor:: Zelena  ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top