33. Novogodišnji LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 23. i 24. decembra 2023. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Zasto voce treba jesti a ne piti?

Ako tri puta nedeljno pojedete manju činiju borovnica, smanjujete rizik od dijabetesa za oko četvrtinu. Ako plodove popijete u obliku sveže ceđenog soka, čak povećavate opasnost od bolesti!
Zvuči čudno, ali je naučno dokazano. Fakultet za javno zdravlje Univerziteta Harvard u Bostonu, u saradnji sa međunarodnim timom naučnika, pratio je tokom 24 godine ishranu 190.000 učesnika studije i ustanovio da naročito konzumiranje grožđa, jabuka, krušaka i borovnica pozitivno deluje na nivo insulina. Međutim, među onima koji su sveže voće često zamenjivali voćnim sokom, efekat je bio suprotan: bilo je znatno više slučajeva dijabetesa.
– Voćni sokovi imaju malo toga zajedničkog sa svežim voćem – objašnjava nemački nutricionista Sven-David Miler.
Tokom “putovanja” od stabla do ambalaže pomorandža prolazi kroz različite tehničke procese, i tom prilikom se uništavaju dragocene hranljive materije, ali se gotovo sve vlaknaste materije gube i kada samo cedite voće.
Pomorandža, jabuka itd. važne su, pre svega, zbog mineralnih materija i vitamina, a oni se nalaze u ljusci i ispod nje. Kada cedite voće, uništavate njegovu strukturu, a samim tim i zdrave sastojke. Ono što ostaje je voda s malo ukusa i mnogo šećera.

Organizam teško prerađuje unetu tečnost, pa glukoza brzo dospeva u creva, a odatle u krv. Nivo šećera u krvi skače i luči se previše insulina, a upravo tu se krije rizik od nastanka dijabetesa i viška kilograma.

Kada konzumirate celo voće, morate da ga sažvaćete i polako svarite – to je mnogo zdraviji proces, pa nivo insulina ne skače.
Samo domaći smuti je donekle u redu, kaže Miler, jer prilikom pasiranja ostaje sačuvana većina vitamina i vlaknastih materija. Ipak, budite oprezni: smuti vas neće zaista zasititi, jer voće u obliku pirea ima manju zapreminu i manje ispunjava želudac.

Nema komentara

Оставите одговор

To Top