34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Zbog čega je dobro da se deca igraju sama

Roditelji često osećaju grižu savesti zbog toga što svoje mališane ostavljaju same, posebno ukoliko imaju samo jedno dete. Ipak, to i nije toliko loše, a evo i zbog čega…

Kao roditelj jednog deteta, često se dešava da osećam krivicu ostavljajući svoju devojčicu da se igra sama. Ali iskreno, nema veze da li imate jedno ili četvoro dece, jer mnoge mame ponekad imaju istu sumnju – ‘ostavljam li svoje dete često samo?’.

Međutim, učeći svoju decu da budu sama s vremena na vreme, zapravo je velika životna lekcija.

sl-2

Evo nekoliko razloga zbog kojih ne treba da žalite što učite dete da bude samo:

Deca uče kako da upravljaju vremenom

Kada odrastete i radite bilo šta sami, morate da znate kako da upravljate svojim vremenom, bez nekoga ko lebdi nad vama i podseća vas šta dalje da radite. Samostalno igranje može pomoći detetu da radi u vremenskom okviru u kome će postiči šta god poželi – izgradi dvorac, pročita knjigu ili bilo šta drugo…

Uče kako da se sama zabave

Kada deca umeju sama sebe da zabave, ona ujedno grade i svoju maštu. Ukoliko je dete samo, ono može da koristi svoju maštu na različite načine, više nego kada se igra sa drugima. Jednostavno rečeno, vaše dete nema izbora nego da bude kreativno.

Shvataju da u životu nije sve uvek žurka

U životu nećete imati uvek nekoga sa kim možete da se družite, razgovarate, igrate se… Biće perioda – bilo da je to samo nekoliko sati ili dana – kada ćete biti isključivo sami. Iako se tada možete osećati usamljeno, shvatate da u životu nije uvek žurka, a to je vrlo važno da naučimo dok smo još mali.

Znaju da uživaju u svom društvu

Zar nije divno kada dobijete makar i pet sekundi za sebe da radite nešto što apsolutno volite? Deca bi trebalo da nauče kako da uživaju u svom društvu – biti sam ne znači biti i usamljen.

 

 

Uče kako da sami reše probleme

Kada je detetu data prilika da bude samostalno i nezavisno, dete uči kako da reši probleme bez ičije pomoći. Bez obzira šta je u pitanju, danas je to igrica, sutra neki veći problem, a svakako je vrlo bitno da sami umemo da se snađemo u bilo kakvoj situaciji.

Uče šta znači dati nekome prostora i zbog čega je to važno 

Kada detetu kažete da vam je potrebno malo prostora da završite neku obavezu ili da samo na kratko budete sami, vi ga učite da:

Poštuje to što je mami potrebno malo vremena da bude sama (kao i da je ljudima nekad potrebno prostora da se odmore od svega).

Da je ponekad posao na prvom mestu i da su obaveze koje imate da završite prioritet.

 

Izvor: Moj pedijatar

Nema komentara

Оставите одговор

To Top