34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Zdrave navike se grade odmalena

Do predškolskog perioda decu bi trebalo navići na što veći broj raznovrsnih namirnica, kako bi kasnije lakše prihvatila različite ukuse i imala uravnotežen jelovnik

 

NAVIKE u ishrani stečene u najranijem detinjstvu izuzetno su važne za kasnije ponašanje. Do predškolskog perioda decu bi trebalo navići na što veći broj raznovrsnih namirnica, kako bi kasnije lakše prihvatila različite ukuse i imala uravnotežen jelovnik, naglašavaju dečiji psiholozi.

Da bi u tome uspeli, mame i tate moraju da budu pravi virtuozi u ubeđivanju mališana, jer je njima većina namirnica „bljak“, a neke odbijaju da jedu iako ih nikada ranije nisu probali.

Nutricionisti savetuju roditeljima da u ishranu dece što ranije uvedu različite vrste integralnog hleba i peciva. I kolače bi trebalo praviti od integralnog, a ne od belog brašna. Gojaznim mališanima se posebno preporučuju palačinke i druge „poslastice“ od heljdinog brašna zato što su zdravije i stvaraju duži osećaj sitosti.

Sutlijaš bi takođe trebalo praviti od izuzetno zdravog integralnog, a ne običnog pirinča. A ukoliko deca odbijaju neke vrste voća i povrća, lako možete da ih nadmudrite tako što ćete im ponuditi mešanu voćnu salatu.

 

 

Izvor: Vecernje novosti

Nema komentara

Оставите одговор

To Top